RÖDA TRÅDEN 2020-11-09 KL. 13:55

Jarl rullar upp ärmarna och gör det som behövs

Jarl rullar upp ärmarna och gör det som behövs

I senaste Röda Tråden träffade vi Björn Roslund. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Jarl ”Jalle” Toremalm, Torekovsprofil, med frågan ”Varför behöver en by ett aktiebolag, hur gynnar det folk på orten?”

– Det började med att vi ville rädda bensinstationen och skapade då ett bolag som kunde ta över den. Efter en del diskussioner med tidigare ägaren så fick vi till slut köpa den. Detta var 2008.

När Norsk Hydro annonserade om att stänga macken i Torekov kallade Jalle med fler in till ett möte för att se om det var fler intresserade. De behövde också få in kapital.
– Det var klockan 10 på morgonen på påskafton 2009 och det kom 70 personer. Helt fantastiskt! Många var beredda att stötta detta bolag. Klockan 11 hade vi en interimsstyrelse på plats. Sen började vi bjuda in till delägande och nu är vi runt 330 delägare. Torekovs Byamack öppnade pumparna som varit stängda från hösten 2008 våren 2009.

Föreningslivet i Torekov har stort engagemang i bolaget med Torekovs Turist- och Badförening som huvudägare. Grundtanken är att det ska vara byns bolag.
– Bolaget ska verka för byns bästa och gagna dem som bor och besöker Torekov. Målet är att så många som möjligt, sommargäster som ortsbor ska vara ägare.

Snart började bolaget att engagera sig i mer än bensinmacken. En enig årsstämma beslöt i mitten på 2010-talet att bolaget skulle ha möjlighet att engagera sig i frågor som rörde Torekovs långsiktiga överlevnad som by att leva i året runt.

Nästa steg för bolaget är att titta på om det finns något att göra för att rädda butiken och fastigheten med ICA i och har även ögonen på andra fastigheter som är samhällsbärande för Torekov.
– Vi måste ha en butik i Torekov. Vi bevakar allt kring den fastighetsaffären och har erbjudit nuvarande ägare att köpa ICA-fastigheten. Det är mycket på gång och bolaget arbetar med långa processer men ska vara snabbfotat när det händer något. Bolaget ska vara till gagn för alla och för det som Torekov behöver och det vi vill ska leva. Givetvis måste det finnas en lönsamhet i varje affär.

Att bry sig om Torekov är en självklarhet för Jalle som vuxit upp där och har släkt med lång tradition i Torekov. Till vardags är hans huvudsyssla att driva restaurangen G Swenson´s Krog i huset vid hamnen som med olika affärsidéer drivits av släkten sedan 1907. Jalle är tredje generationen.
– Mina barn, 4:e generationen, är ett starkt stöd till pappa Jalle. De har ett stort engagemang i krogen och kan businessen men just nu är de på andra platser i världen och formar sina liv. Men varje sommar kommer de hem och står vid min sida.

Driva restaurang under coronapandemi krävde att tänka till och tänka om.
– Påsken var ju total katastrof mot hur det brukar vara. Då fick vi göra nåt. Vi började bland annat med att göra matlådor och vi byggde en liten Deli. Vi fick göra en större uteservering och kunde ha lite sittande nattklubb. Under början av sommaren var det väldigt dåligt väder vilket gjorde att affärerna gick dåligt men sen kom det i gång och högsäsongen slog alla rekord.

Genom G Swensons historia har det funnits kriser förr.
– Restaurangen har klarat sig genom världskrig, pandemier, finanskriser med mer. Då ska vi klara detta också tänkte vi och rullade upp ärmarna.

Känner du alla i Torekov?
– Nä, det gör jag ju inte men jag känner till väldigt många.

Känner alla i Torekov dig?
– Ja, kanske det, säger Jalle och skrattar. Jag har ju i hela mitt liv engagerat mig i så mycket i Torekov så då blir det väl så.

Torekov som by har ändrat sig väldigt mycket under Jalles liv.
– Det är något helt annat nu mot hur det var när fisket och byhandeln var aktivt. Allt ändras så sakta men tittar man lite längre tillbaka så har det hänt mycket. Mitt engagemang och min krogrörelse är kanske också en del av alla förändringar som skett. Nya generationer, nya idéer, samhällsutvecklingen i stort gör att möjligheten att stanna i byn förändras över tid. Jag har gjort det på mitt sätt.


OM JalleNamn: Jarl Toremalm
Ålder: 65 år
Bostadsort: Torekov
Yrke: Krögare
Mitt smultronställe på Bjäre: Hallands Väderö

Jalle skickar vidare Röda Tråden till Alexandra Lennartsson, Idrottsansvarig på Torekovs Golfbana, med frågan ”Vad är din vision för att utveckla golfen på TOGK?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON