Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-02-08 KL. 18:52

Tennisen tog Fredrik Bergh till Bjäre

Tennisen tog Fredrik Bergh till Bjäre

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Anna Zetterberg, prestations- och motivationskonsult. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Fredrik Bergh, VD på NP Nilsson, tillsammans med frågan:
”Hur har det varit att ta över rodret på NP Nilsson?”


– Fantastiskt! Tiden har gått väldigt fort, det känns som att jag tillträdde igår. Samtidigt har vi skapat mycket och 2018 var ett rekordår för oss. Jag är superstolt över vår personal.

Enligt Fredrik har hela byggbranchen varit i medvind, och bidragit till att hans två första år i chefsstolen gått bra.
– Nu räknar vi med att det blir tuffare, vi jobbar fokuserat och långsiktigt för att gå som vinnare även genom en eventuell lågkonjuktur. Det gäller att ständigt bli bättre.

Fredrik är ingen nybörjare inom bygg. Innan han började på NP Nilsson arbetade han åtta år som försäljningsdirektör på Lindab, och dessförinnan var han VD på ett mindre företag inom byggbranchen.

Även om det ser ut att vara en röd tråd i Fredriks CV så var det en helt annan karriär han drömde om i sin barndom. Med en storebror, som höll på att slå sig in i tennisvärlden, som största idol var vägen tidigt spikad.
– Jag var som en liten maskot som alltid hängde med, säger Fredrik och berättar om alla somrar som han och hans familj bilade ner från Värmland för att bosätta sig på Hemmeslövs camping och hänge sig åt tennisturneringar.
– Känslan när man kom körande på E6an och såg Hallandsåsen… Jag har hela mitt liv vetat att jag skulle bosätta mig här!

Därför var det inte så konstigt att han som 16-åring lämnade föräldrahemmet och bosatte sig i Båstad för att gå på Tennisgymnasiet, och framgångarna lät inte vänta på sig.
– Jag var svensk- och europeisk mästare som 18-åring, berättar Fredrik stolt.

Med en sådan ranking förväntades han påbörja sin proffskarriär direkt efter studenten, men istället fortsatte han gå i sin storebrors fotspår och, precis som han, åka till Kalifornien och prova på livet på campus.
– Jag kände mig inte riktigt redo, och det var en häftig tid, så det är verkligen inget jag ångrar.

Efter åren på andra sidan Atlanten tog han sedan klivet till att uppnå sitt livsmål - att kunna ha tennisen som jobb.
– Jag ”gick in i en väska” och reste 38 veckor om året som proffs, säger Fredrik, och lägger skrattande till att detta var på tiden innan det fanns smartphones.

Det var ett tufft liv att slå sig igenom, men, enligt Fredrik, öppnade sig en annan värld sen.
– Jag fick leva min dröm där under ett några år, säger han, och berättar att han spelat både på Wimbledon och US-Open med en högsta världsranking på 71.

År 2000 spelade han åttondelsfinal i den sistnämnda turneringen, en match som kom att bli en av hans sista. Återkommande problem med högerhanden satte till slut stop för drömkarriären. Trots fyra operationer blev han inte kvitt smärtan.
– Jag kunde inte spela utan smärtlindring. Till slut var det så illa att jag hade problem med att skära ost. Det var inte hållbart längre och såklart en mardröm att sluta mitt i en professionell idrottskarriär.
Det lättaste hade varit att skapa sig en annan karriär inom tennisen, men Fredrik kände att han ville lyckas inom något annat. Han valde därför att slå sig till ro med flickvännen Sara i Göteborg och utbilda sig till marknadsekonom.

Det gick ett par år, sedan kom det ett telefonsamtal från Kuwait med ett erbjudande han inte kunde motstå.
– De ville att jag skulle träna deras landslag i tennis, så vi gifte oss och flyttade ner, berättar Fredrik, som parallellt även jobbade med ungdomsspelarna på plats.

2005 fick de första sonen och när han var 1,5 återvände familjen till Sverige efter 3 år i Kuwait.
– Det kändes lite själviskt att inte låta släkten vara en del i hans liv.

Tanken att kunna bosätta sig på Bjäre fanns hela tiden där, och när det fanns möjlighet för Sara att jobba ifrån Båstad istället var valet enkelt. Efter en tid som föräldraledig tog sedan Fredrik steget in i byggbranschen och la tennisen på hyllan ännu en gång.

Även om Fredrik ser tillbaka på sin karriär med glädje, så har han medvetet undvikit att pusha sina barn in i sporten. Även om faktiskt båda spelar tennis idag på egna initiativ.
– Tennis är en sport som är ganska extrem och som ofta tenderar att präglas av ett tidigt elit-tänk, menar han.

Istället njuter han i att se dem inom lagidrotten i Båstad GIF, där han dessutom själv engagerar sig som ordförande och ungdomstränare.
– Det är en annan slags idrottsvärld på en avslappnad nivå där jag ser att mina barn har kul, och är i ett stort kompisgäng!

OM FREDRIK BERGH


Namn: Fredrik Bergh
Ålder: 43 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: VD NP Nilsson
Mitt smultronställe på Bjäre: Hela Bjäre har varit mitt livs smultronställe

Fredrik skickar vidare Röda Tråden till Sven Thomsson som är sjukgymnast, med frågan: ”Hur mår Bjärebon egentligen?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS