Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-11-08 KL. 11:49

Andreas hittade restaurangvärlden tack vare sin syster

Andreas hittade restaurangvärlden tack vare sin syster

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Anders Svensson, banchef. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Andreas Jönsson, kock, tillsammans med frågan:
”Var får du all din energi ifrån?”


– Jag tror att det är av medmänniskor! Speciellt härifrån vår verksamhet. Vi får mycket respons från våra gäster, som är positiva och glada, och det är väl det som smittar av sig. Det är ju lite att ge och ta. Jag får göra det jag tycker är roligt och jag möts av glada människor!

Dessutom anser sig Andreas vara en positiv människa i grunden.
– Jag ser inte så mycket problem i tillvaron eller i livet. Det finns alltid de som har det mycket värre, menar han och tillägger att han, precis som en stereotypisk bartender, ofta får lyssna till folks bekymmer och försöka hjälpa.

Så ofta han hinner vill Andreas gärna samtala med gästerna i matsalen, men hans huvuduppgift är köket. Det är istället hans sambo Ullis som ofta blir ansiktet utåt. Tillsammans driver de företaget Mat och Möten som innefattar två restauranger, en på Båstad Golfklubb där de ofta själva syns till, och en i Företagsbyn.

Att Andreas skulle arbeta som kock var ingen självklarhet. När det var dags att välja till gymnasiet hade han ingen aning om vad han ville göra, utan valde lite grann att gå i sin systers fotspår.
– Hon gick hotell- och restaurangprogrammet i Ängelholm och sa att det var väldigt roligt. Under den tiden som hon gick där så drog hon med mig på fester på bygdegårdar och liknande, där man fick vara med och servera och lägga mat, och det var rätt så roligt och intressant.

Sen har det bara fortsatt på den banan. Efter studenten och lumpen jobbade han en säsong uppe i Sälen, där han även träffade sin sambo. Ullis hade tidigare säsongat i Båstad och skulle tillbaka för ännu en sommar, och även Andreas hade Bjäre i sikte. Under de kommande åren arbetade han på flera av Bjärehalvöns restauranger, så som G Swenson, Kvinnaböske krog, Kattegat och Torekov Hotell innan han valde att satsa på att driva eget.

En av fördelarna med att driva lunchrestaurang är helt klart arbetstiderna, speciellt med små barn, som Andreas och Ullis hade när de öppnade.
Idag är barnen 11 och 15, och båda har börjar hjälpa till lite i restaurangen.
– Lovali syns till i restaurangen när hon har tid över, och Alexander, den äldsta, har varit lite kioskansvarig i sommar för de två kiosker som vi har ute på golfbanan. Jag hoppas att de senare kan komma in och hjälpa mig lite i köket också. De behöver inte bli kock som jag, men det är en bra erfarenhet, att ha lite matlagning med sig i livet. Det behöver ju alltid ätas!

När han är ledig trivs Andreas med att fixa med huset och påta i trädgården. Det blir ofta inga stora projekt, även om uterummet är byggt mer eller mindre på egen hand.
– Det är lite terapiarbete att greja med sånt när man kommer hem från jobbet.

Annars ligger fokus på att umgås med familjen, med allt vad det innebär.
– Dottern har häst och jag tycker att det är roligt att vara med, även om inte hon tycker det är så jätteroligt att ha mig där, skrattar han.

Hemma i Hemmeslöv har de en stor umgängeskrets, och även om det sommartid brukar bli långa dagar i restaurangen tvekar Andreas aldrig på att bjuda hem vänner på kvällen.
– De tycker vi är lite galna som jobbar så pass mycket och ändå bjuder hem dem, men att träffa dem betyder väldigt mycket!

På vinterhalvåret, när allting lugnar ner sig, passar Andreas och hans familj på att resa.
– Man försöker hitta solen nånstans. Jag har inga problem med årstider, men just att det är så mörkt! Man behöver ljuset.

I princip varje år blir det därför en resa till Thailand, helst tillsammans med vänner. Men Andreas och Ullis har också en tradition med matresor tillsammans med ett annat par. Varje år åker de någonstans med mat och dryck i fokus.
– Vi har varit i Barcelona, New York, Rom… Det är väldigt roligt! Vi skriver små lappar med vart vi vill åka och sen lottar vi. Men just i år blir det ingen sån resa för de följer med till Thailand istället. Blir kanske lite av en matresa av det då, säger Andreas och ler.

Dessutom är en tur till Alperna inplanerad, då de även tycker om att åka skidor.
– Folk undrar ibland vad vi håller på med, som reser så mycket. Vi behöver tid för familjen och då är det bra att åka bort ifrån allting. Tror det är rätt nyttigt för barnen att komma iväg och se vad som finns. Lära sig andra språk och kulturer och inte vara rädd för den biten.


OM Andreas JönssonNamn: Andreas Jönsson
Ålder: 39 år
Bostadsort: Hemmeslöv
Yrke: Restauratör
Mitt smultronställe på Bjäre: Kattviks hamn

Andreas skickar vidare Röda Tråden till Carolina Madum, receptionschef, med frågan: ”Vad är det viktigaste för en bra arbetsmiljö?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS