Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-09-07 KL. 07:02

Hilda är van vid att jobba hårt och få skit under naglarna

Hilda är van vid att jobba hårt och få skit under naglarna

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Björn Bergström, egenföretagare. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Hilda Kirkhoff, studerande, tillsammans med frågan:
”Vad har du för framtidsplaner nu efter din examen på Grythyttans restaurang- och hotellhögskola?”
– Just nu mellanlandar jag lite. Jag valde att läsa ekonomi också, och har en sista kurs kvar där som jag ska läsa på distans i höst. Dessutom har jag börjat söka jobb nu!


När Hilda slår sig ner i växthusets entré för att vara med på kort kan hon inte låta bli att fnittra.
– Det känns nästan som att man är med i en damtidning!

Och visst är det lite den känslan man får av det vackra växthuset och fikan som Hilda ”slängde ihop lite snabbt” inför vårt möte. Det märks ganska så direkt att det här inte är en tjej som gör någonting halvdant, något som också bekräftas när hon börjar berätta om alla sina bedrifter och engagemang.

Att Hilda hamnade på en utbildning ute i skogarna vid Örebro grundar sig framför allt i hennes stora kärlek till matlagning. Hon har alltid älskat att vara i köket och hjälpte till med sysslorna från tidig ålder.
– Jag träffade en barndomskompis för ett tag sen och hon sa att hon hade kollat igenom gamla videos. Och där hade hon sett att alla andra barn var ute och lekte på gräsmattan, det var midsommar, men att jag stod inne med förkläde och skrubbade potatis med pappa. Jag älskade det! Det sitter nog i än.

Så från början sökte hon till kulinarisk kock och måltidskreatör, som utbildningen så snyggt hette, men innan kursstart bestämde hon sig för att istället gå Hotell och värdskap.
– För jag kände väl lite att jag älskar att laga mat, men jag vet inte om det är det jag vill jobba med och utbilda mig inom. Den utbildningen jag valde var istället mer ekonomi-inriktad. Det är en ledarskaps- och chefsutbildning inom hotell och restaurang.

Hilda har gjort det mesta av sin utbildning och verkligen satsat på sin personliga utveckling, något som hon blivit stipendierad för flera gånger under studietiden.
– Utbildningen är en grej, det är därför man är där, men 50 procent skulle jag säga är allting man gör av sin studietid. Det är väl där jag känner att jag har optimerat all tid, och det känner jag har varit en fördel för mig i min personliga utveckling, säger Hilda som utöver studierna bland annat har varit ordförande i Grythyttans kårsektion, organiserat volleybollträningar, samt engagerat sig i flertalet evenemang. Till exempel var hon ordförande i gruppen som arrangerade Grythyttans examenshögtid när hon själv skulle ta examen i våras, ett firande med cirka 500 personer närvarande!Hilda gillar att baka. Foto: Judith Kirkhoff.

Extra imponerade blir hennes meriter när Hilda avslöjar att hon dessutom är dyslektiker. Att ta dubbelkandidat trots läs- och skrivsvårigheter kräver sina metoder.
– Jag har fått bygga upp disciplinen väldigt mycket och hitta min studieteknik. Jag sammanfattade alla böcker vi hade tentor i så att jag hade 30 sidor sammanfattning att traggla istället för en bok på 300 sidor.

Hon tror själv att hennes bakgrund som hästtjej har varit med och format henne och lärt henne att jobba hårt.
– Hästarna har varit en stor fördel för mig som person. Man är inte rädd för att ta tag i saker och är van vid att få skit under naglarna. Man klagar inte om det skaver lite, säger hon med ett skratt.

Hilda var bara två år gammal när familjen skaffade sin första häst. En shettis vars stall byggdes i hennes pappas älskade garage. Efterhand som Hilda växte så blev även hästarna av större och större modell. Hon tävlade en hel del i hoppning, och byggde upp i princip hela sitt nätverk inom hästvärlden.
– När jag slutade med hästarna för att börja studera var det jättejobbigt. Jag hade byggt upp hela min värld kring dem. Jag saknar det jättemycket men det är lite som att cykla, man har det alltid i sig, och jag kommer alltid att kunna gå tillbaka om jag vill. Men det passar inte just nu när jag är uppe i jobbsök.

Hildas mål just nu är att dra sig mot någon större stad längs med västkusten och hitta ett administrativt jobb inom livsmedel/hotell/restaurang för att få lite mer på benen inför framtiden.
– Jag vill starta något eget. Jag har sagt att innan jag fyller 30 så ska jag sitta på en ledande position… Det ska jag fasen försöka göra!

OM Hilda KirkhoffNamn: Hilda Kirkhoff
Ålder: 25 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Studerande
Mitt smultronställe på Bjäre: Ute på havet i pappas båt

Hilda skickar vidare Röda Tråden till Jenny Nilsson, florist, med frågan: ”Hur är det att vara småföretagare i Båstad?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS