Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-06-05 KL. 08:47

Johan Gustafsson har alltid fullföljt varje lopp

Johan Gustafsson har alltid fullföljt varje lopp

I förra numret träffade vi Peter Gerhartz. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Johan Gustafsson, lärare och löparfantast, tillsammans med frågan: ”Hur motiverar du dig nu när det inte finns några lopp att springa?”

I slutet på en lummig infart i utkanten av Förslöv ligger ett vitt hus med utsikt över vidderna. Där bor Johan Gustafsson tillsammans med sin sambo Sofie och sin två månaders bebis. Vi slår oss ner vid köksbordet och börjar prata löpning.
– Jag har typ alltid sprungit, inleder Johan. Först som fotbollsspelare i Västra Karups IF och sen vid 14-15 års ålder började jag ha löpningen som ett komplement till fotbollen.

Johan började inse efter några år att han var bättre på att springa utan boll än med boll och för tio år sedan började han springa sina första lopp. Efter ytterligare några år gav han upp fotbollen och satsade helhjärtat på löpning. Johan gick med i klubben Göta IS i Helsingborg och det visade sig ge resultat.
– Jag har kommit på en del pallplatser men den mest prestigefyllda är väl plats 24 på SM i halvmaraton. Sen har jag kommit tvåa på Helsingborgs maraton. Det är också ett rätt stort lopp, berättar Johan efter att han tänkt efter en lång stund.

Johan springer runt femton lopp om året. Av dem väljer han ut några som han vill satsa på och tränar lite extra när de loppen närmar sig. Bland de tuffaste loppen han genomfört och vunnit nämner han Bjäre Trail, ett utmanande lopp som går i blandad terräng.

Vad driver dig i ett lopp?
–Tja, det har jag väl lite prestige i att jag aldrig har brutit något lopp men annars är det väl klockan eller att jag har tagit rygg på någon.
Till vardags arbetar Johan som mellanstadielärare på Södra Utmarkens skola i Ängelholm. Valet på att bli lärare kom något år efter studenten då han provat arbeta som vikarie på olika skolor runt om på Bjärehalvön. Efter ett längre vikariat för Anders Östergren på Västra Karups skola sökte Johan till lärarutbildningen i Halmstad och kom in. Lärarlegitimationen fick han 2012.
– Just nu undervisar jag i matte, svenska, SO och engelska, berättar Johan och fortsätter, det bästa med att vara lärare är den relationen man får med sina elever och det förtroendet man har som lärare. Jag får följa dem några år och se dem utvecklas.

Johan har bra koll på Bjäre. Född och uppvuxen på en bondgård i Västra Karup. Under gymnasiet gick han på idrottsledarlinjen på Apelrydsskolan. Han har bott i lägenhet i Båstad i många år och sedan två år tillbaka har han och hans familj landat i ett äldre hus lite utanför Förslöv.
– Efter många års letande hittade vi det här huset. Vi var nog lite kräsna, det var därför det tog lite tid men vi ville hitta ett hus här på Bjäre och det skulle ligga lite ute på landsbygden, säger Johan. Så dök det här upp. Det finns lite att göra men det är inget renoveringsobjekt, vilket passar oss bra.

Liksom för andra lever Johan i en oviss framtid. Just nu njuter Johan av att vara nybliven pappa men erkänner också att det är svårt att motivera sig att träna när det inte finns några lopp att springa.
– Allt är inställt. Jag har hunnit springa ett lopp i år, och det var i och för sig corona-säkrat. Vi var endast 25 deltagare och kvaltiderna var höga, men det gick bra för mig vilket är kul. Men visst, det är lite svårt med motivationen. Jag vet att det kommer komma ett lopp men jag kan inte veta när. Men jag är i bra form, och det vill jag upprätthålla. Får jag inte springa är det något som fattas.


OM JohanNamn: Johan Gustafsson
Ålder: 33 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Lärare.
Mitt smultronställe på Bjäre: Den varierande naturen på Bjäre.

Johan skickar vidare Röda Tråden till Bengt ”Krita” Nilsson, en eldsjälv inom Västra Karups IF med frågan ”Vilket är ditt bästa minne från alla år i föreningslivet?”

TEXT & FOTO: JENICA PAULSSON