Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2018-10-19 KL. 07:04

Kristina Digman skapar av naturen

Kristina Digman skapar av naturen

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Gert-Håkan Eriksson, ordförande i föreningen Gamla Båstad. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Kristina Digman, konstnär och illustratör, tillsammans med frågan: ”Hur kommer det sig att du har börjat skapa med naturmaterial istället för att illustrera barnböcker?”

– Jag har gjort närmare 40 böcker, och medverkat i ungefär lika många antologier, sedan millenieskiftet. Jag har kört på i för högt tempo och blivit lite matt, helt enkelt. Det har gjort att jag pausat illustrerandet och skapandet med naturmaterial blir lite av en lek för att hålla igång kreativiteten.

Snäckor blir till kjolar på tecknade ballerinor, stenar målas och blir bilar eller hus och blomblad blir förvandlade till fåglar. Kreativiteten tar aldrig slut för Kristina Digman. Många är naturfynden som får följa med hem och bli en del av konsten.
– Jag har nog jämt en liten sökkamera i ögonen och har alltid tittat mer på marken än upp, säger hon och ler.

Fynden använder hon dels till skapande hemma vid sin egen arbetsbänk, men också på workshops som arrangeras för både vuxna och barn. Tanken med dessa inspirationsträffar är att hjälpa andra att öppna upp ett seende för vad saker kan bli, och att få lov att göra något fritt från prestationskrav.
– Det är som när man lekte som liten, man får bestämma allting själv.
Många av Kristinas skapelser är utplacerade i det egna hemmet, tillsammans med en stor samling böcker. Att det finns gott om litteratur hemma hos Kristina är kanske inte så konstigt med tanke på den karriär som ligger bakom henne. Det var med en provillustration 1999 som allting började. Ett förlag sökte någon som kunde illustrera en trädgårdsbok för barn och författaren Sanna Töringe valde Kristina av alla sökande. Sedan dess har uppdragen avlöst varandra i en väldig fart och Kristina har även haft lyxen att kunna välja sina uppdrag.
– Jag säger bara ja till det som sätter igång någonting i mig, berättar hon.

När inspirationen går igång är favoritverktygen tunna penslar, och hon använder framförallt gouachefärger och akvarell.
– Jag börjar alltid med att skissa och sedan färglägger jag, därför har jag sällan kvar några skisser, för när jag väl börjat rita så vill jag fortsätta!

Kristina har vunnit flera priser för sina böcker, både i Sverige och utomlands, och med så många titlar i bagaget är det svårt att svara på vilket av hennes verk som fått mest uppmärksamhet.
– Peter och Petra är såld i flest länder, den gjorde jag i samband med Astrid Lindgrens 100 års jubileum, berättar Kristina och plockar fram en samlingsutgåva ur bokhyllan.

Hon har även gjort en visbok, som blev så mycket mer än så, när hennes illustrationer i den förstorades upp och klädde väggarna på flera barnsjukhus.
Ett annat verk som blev mer än ”bara” en bok är hennes egen debut som författare, Floras Kulle. På Getterön utanför Varberg har den nämligen fått en egen promenad- stig, full med äventyr tagna ur boken. Man kan bland annat höra blåklockorna spela och provsitta i ett fågelbo, så som Flora gör i boken.
– Det hade varit kul att få skapa något liknande här på Bjäre säger Kristina drömmande.

Att få jobba mer med offentliga utsmyckningar är något hon gärna ser i framtiden.

Flora är för övrigt en av de karaktärer som Kristina har fått pris för. Hennes senaste bok Floras Naturpysslor har blivit utsedd till Bästa Trädgårdsbok för barn i Tyskland och även fått utmärkelsen Best Earth Friendly Book av Tyska Barnboksakademien.
– Jag är ruskigt nöjd med den boken, för jag tycker den är lekfull och smittande. Jag vill sprida denna ”åkomma” jag har, för både barn och vuxna kan behöva leka, och öppna sinnet och seendet för det som finns i naturen. Om jag skulle göra en bok igen så hade det nog varit en pysselbok för vuxna!

OM KRISTINA DIGMAN


Namn: Kristina Digman
Ålder: 59 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Konstnär och illustratör
Mitt smultronställe på Bjäre: Grevie Backar

Kristina skickar vidare Röda Tråden till Cecilia Kraitz med frågan: "Vad lyser upp i ditt höstmörker?"

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS