Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-10-05 KL. 10:46

Kristoffer Elofsson ser sig själv som en ny form av bonde

Kristoffer Elofsson ser sig själv som en ny form av bonde

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Henrik Bernstedt, amatör-surdegsbagare. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Kristoffer Elofsson, på Östergård Kombucha, tillsammans med frågan:
”Vissa hävdar att de bakar bröd på 100 år gamla surdegar, fungerar det på samma sätt med kombuchasvampar?”


– Ja på ett sätt så är det ju så. Den här svampen, eller scobyn som är ett akronym för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, är en symbiotisk kultur. Det kommer hela tiden nya lager ovanpå och efter hand som det växer så skiljer man av de undre lagren. Så den bygger ju på en ”mamma” så att säga. I teorin så skulle kulturerna kunna vara hur gamla som helst!

Kristoffer är född i Uppsala, men kom till Bjäre i unga år, när hans familj tog över en släktgård i Rammsjö. Han växte upp på landet, och drömde om att själv en dag ha ett fysiskt och kreativt jobb. Även om både lärare och psykolog tog sin in på topplistan, så var någon form av bonde, kock eller konstnär de yrken som Kristoffer drömde mest om.
– Alla bönder är ju superentreprenörer, så växer man upp på landet så här så blir man väldigt inspirerad av det. Den här entreprenörs-ådran får man nog lite med sig.

De många visionerna av vad han kunde tänka sig att bli i sitt yrkesliv hade sällskap av visionerna av vilka platser han skulle kunna besöka. Efter studenten studerade Kristoffer filosofi ett år i Lund innan han lät världen bli sin boplats under drygt fyra års tid.
– Jag reste runt rätt mycket. Jag vet inte hur många länder jag hann beta av… men 35 kanske? Jag bodde i alla fall en tid i Sidney, en sväng i Paris. Och i en buss på Nya Zealand, berättar han och skrattar åt minnena.

Till slut var det studier som fick honom att återvända till Sverige. Han bosatte sig i Stockholm där han studerade till civilekonom och sedan arbetade en tid med reklam och marknadsföring.

Under åren i huvudstaden träffade han sin nuvarande sambo, och eftersom de delade drömmen om ett liv på landet så var inte steget så stort att flytta ner till Bjäre igen. En tanke om att ha någon form av livsmedelstillverkning fanns hela tiden i bakhuvudet och Kristoffer, som hade börjat brygga lite öl, lekte med tanken om att starta ett mikrobryggeri. Istället kom hans flickvän hem från en resa till Brasilien med en kultur som skulle komma att bli grunden till deras allra första Kombucha.
– Vi började brygga tillsammans och la grunden till det vi har nu. Vänner och familj fick agera försökskaniner!
Kombucha kan beskrivas som ett fermenterat te där man använder sig av en bakteriekultur vid framställningen.
– Det har inte lockat mig att bli en traditionell bonde. Så nu är jag bakteriodlare och humleodlare istället. En ny form av bonde liksom, skrattar Kristoffer som dessutom har en egen liten humleplantage.

Intresset för mat och dryck har funnits länge, och utöver bryggeriet har han även arrangerat en matfestival tillsammans med ett gäng vänner.
– Festivalen kommer från Franrike från början och går ut på att man varje festivaldag bjuder in en eller två kockar som sätter ihop en unik meny. Och så är det olika band eller Djs som spelar. Casseroles Circus, eller Cirkus Kastrull som det kan översättas till, har arrangerats i Mölle vid tre tillfällen, i ett samarbete med både lokala bryggerier och restauranger. Men även olika konstformer har bjudits in.
– Vi hade med en tatuerare förra året som satt och gaddade folk, berättar Kristoffer, som gärna hade arrangerat fler liknade festivaler om tiden bara hade räckt till.

Men på tal om konstformer så har Kristoffers egen kreativa ådra fått extra utlopp på sistone. Både i att experimentera fram nya smaker på dryckerna, men också i allt det grafiska som tillexempel design av etiketter. På hobbynivå lyfter han till och med en pensel lite då och då.
– Ja jag har faktiskt plockat upp lite måleri på senaste! En god vän till mig är konstnär, så jag har varit med i hans ateljé ett par gånger och målat lite. Nu har det varit mest landskap, men jag fördrar nog mer abstrakt om jag själv bara målar sådär rakt upp och ner.


OM Kristoffer ElofssonNamn: Kristoffer Elofsson
Ålder: 36 år
Bostadsort: Rammsjö
Yrke: Bryggare
Mitt smultronställe på Bjäre: Hela kustremsan

Kristoffer skickar vidare Röda Tråden till Gustav Sundin, konstnär, med frågan: ”Vilken potatissort skulle du säga beskriver dig bäst som person?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS