Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-02-15 KL. 16:05

Sven håller Bjäre och Tre Kronor i form

Sven håller Bjäre och Tre Kronor i form

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Fredrik Bergh, VD på NP Nilsson. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Sven Thomsson, fysioterapeut, tillsammans med frågan:
”Hur mår Bjärebon egentligen?”


– Bjärebon är en aktiv människa, som generellt sett mår bra! När du söker dig till mig är du begränsad i dina aktiviteter i vardagen och önskar hjälp för att komma tillrätta med besvären med behandling och övningar.

Idrotten har alltid varit en stor del av Svens liv. Under sin uppväxt i Uppsala spelade han fotboll och fick bland annat uppleva spel i IK Sirius matchtröja. Laget hade en sjukgymnast kopplat till sig och det var på den vägen Sven fick upp ögonen för yrket.

När det var dags för högre studier valde han mellan naprapati och sjukgymnastik (det som idag heter fysioterapi) och det blev tre år på universitet inom det sistnämnda, med inriktning mot ortopedisk medicin och idrottsmedicin.
– Det var en bred utbildning, det rör ju hela människokroppen, berättar Sven, och tillägger att man sedan ”ramlar” in i sin genre inom yrket.

I hans fall ramlade han in på vårdcentral ganska omgående, och i sin yrkesroll träffar han framförallt människor med besvär i rygg, höfter eller knän.
– Det är tre stora leder som vi använder hela tiden, oavsett om vi tränar, sitter eller går.
Enligt Sven blir många rädda för att röra på sig när det gör ont, men han menar på att det är just det vi ska. I lagom utsträckning.

Innan Sven hamnade i Båstad så mellanlandade han i Sundsvall, medan hans fru studerade där, och sedan flyttade de tillsammans söderut.
– Min fru har rötter här, och vi har spenderat somrarna här nere, berättar han.

Direkt efter flytten till Skåne arbetade Sven några år på ryggrehab i Ängelholm innan han, via en snabbis i Helsingborg, hamnade på Capio i Båstad, där han nu varit sen 2012.
– Jag tycker om att arbeta med människor och få hjälpa dem tillbaka till aktiviteter. Här träffar jag alla typer av människor, men alla är vi ändå lika.
Vid sidan om arbetet på vårdcentralen är Sven även förbundsfysioterapeut för Svenska ishockeyförbundet. Det innebär att han är samordnare, och den som ska se till att det alltid finns fysioterapeuter tillgängliga att följa med på landslagens turneringar, såväl herr-, dam, och ungdomslagen. Ungefär fem veckor om året spenderar han själv i ishallar världen över.
Det började för ungefär fyra år sedan med att han fick förfrågan om han kunde följa Sveriges U17 landslag. Uppdraget har tagit honom till många ödsliga platser i världen, både i Ryssland, Canada och USA.
– Det har varit många orter man annars aldrig besökt. Och ibland får man några timmar över så man faktiskt hinner se något också, säger Sven skrattande, eftersom nära på all tid spenderas vid sidan om rinken för att se till att spelarna är, och förblir, spelbara.

Numera är det Tre Kronor som Sven följer, men trots att han sitter på en position där han kan välja och vraka bland de mest spännande turneringarna väljer han att avstå årets VM, som går av stapeln i Slovakien i maj.
– Jag har en fantastisk familj som ställer upp så att jag kan göra det här. Men jag har tre barn så det fungerar inte att vara borta i fyra veckor i sträck. Min tid kommer, säger han och ler.

Som om Sven inte redan hade nog på sin tallrik så är han även aktiv inom den lokala idrottsföreningen.
– Jag spelade två säsongen i Båstads A-lag i fotboll när vi precis flyttat hit. Genom idrotten kommer du in i samhället.

Idag löptränar han hellre, eller ställer sig på gymmet, men han är fortfarande aktiv genom att hjälpa till att träna ungdomslagen.
– Det blir ju så när man har barn som är aktiva, säger Sven, som länge tränade ena dotterns lag i fotboll men numera följer sonen i både fotboll och innebandy.
– Ibland har jag grejer upp över öronen och vill sitta ner en stund, men det är roligt och ger energi. Fredagar är heliga för mig, men jag blir snabbt rastlös om jag skulle ha för många kvällar utan aktivitet. Fast det blir sällan så, medger han skrattande.

OM SVEN THOMSSON


Namn: Sven Thomsson
Ålder: 42 år
Bostadsort: Hemmeslövsstrand
Yrke: Fysioterapeut
Mitt smultronställe på Bjäre: Stranden nedanför där jag bor

Sven skickar vidare Röda Tråden till David Auraldsson trädgårdsmästare och markarbetare på Auraldssons Trädgård, med frågan: ”Hur många Vasalopp har du som mål att åka?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS