Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-08-09 KL. 14:13

Ulrica har alltid vetat att hon skulle arbeta inom restaurang

Ulrica har alltid vetat att hon skulle arbeta inom restaurang

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Gudrun Sandquist, healingterapeut. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Ulrica Millqvist, restauratör, tillsammans med frågan:
”Hur är det att vara krögare på Norrviken idag?”
– Det är jättespännande! Det händer väldigt mycket och det är roligt. Vi har varit här i tio år nu. Vi har jättetydliga roller, där jag ansvar för matsal och alla event, medan Tobias har hand om köket.


Ulrica har alltid vetat att hon ville arbeta i restaurang.
– Jag kommer ihåg mitt första sommarjobb inom kök. Jag fick jobb i ett kök på ett äldreboende och jag kunde inte förstå att jag skulle gå dit varje dag, göra det jag tycker är roligast, och få betalt!

Hon vet egentligen inte varifrån intresset kom. Ingen i familjen arbetade inom restaurang och hon vistades inte alls i de miljöerna under sin uppväxt. Men målet var inställt, och valet till gymnasiet, livsmedelstekniskt, var självklart.

Ulrica växte upp utanför Ulricehamn, men jobbet tog henne till Bjäre. Ett säsongsjobb i Båstad gav henne kontakter att återkomma, och under ett par år växlade hon mellan säsongsarbete i Sälen under vintern och Restaurang Kattegat i Torekov på sommaren, innan Torekov blev hennes fasta plats. Det var även där hon senare träffade sin man.
– Jag sa på skoj till Bobbo och Richard, som drev restaurangen, att ”nu får ni se till att anställa en kock här som jag kan träffa, annars måste jag säga upp mig och ge mig ut i världen”, berättar Ulrica och skrattar.

Kort senare anställdes Tobias som hon senare gifte sig med. De arbetade tillsammans i Torekov ett par år, innan Kattegat skulle säljas och de fick börja se sig om efter nya utmaningar.
– Flera av våra stammisar hörde av sig och frågade vad vi skulle göra. ”Vi behöver hjälp med ett dop nästa år” och ”jag ska ju ha ett gardenparty”. Vi har en klientel som gärna tar in hjälp till sina fester, och då föddes idén till catering.

Era 10:3 blev namnet på företaget, efter den fastighetsbeteckning där de valde att ha sitt kök.
– Vi hittade ett garage vid Boarp som vi byggde om till kök, där hade vi lika nära till Torekov, Ramsjö, Ängelsbäck som till Båstad.

När de bestämde sig för att ta över restaurangen på Norrviken blev dessutom deras cateringkök en viktig tillgång i den nya verksamheten.
– Köket här var utdömt så vi var tvungna att förbereda allt i cateringköket och köra ner det hit. Men så fort det var renoverat här så la vi ner cateringen, och det var väldigt skönt. Vi var jättefärdiga!

Ulrica tänker aldrig att ”nu går jag till jobbet” utan ser arbetet som krögare som en livsstil. Hon ser många fördelar i att arbeta tillsammans med sin respektive.
– Annars hade jag fått ha en man med enormt stort tålamod, skämtar Ulrica och hänvisar bland annat till de långa arbetspassen och obekväma arbetstiderna.

Parets gemensamma dotter blev till i samma veva som de tog över på Norrviken och har fått vara med i restaurangen från start.
Vid sidan om jobbet tycker Ulrica om att springa, allra helst på morgonen när dagen inte riktigt kommit igång än. Hon säger själv att det varken är långt eller snabbt, men tillräckligt för att väcka kroppen.
– Det bästa är en morgonrunda med väninnorna. Att springa ner till Norrebro hamn och bada efteråt. Vi hinner träffas och rensa hjärnan. Det är att ladda mina batterier!

Och just nu behöver de där batterierna vara fulladdade. Norrviken är en populär plats att gifta sig på, vilket gör att Ulrica som är ansvarig för eventen för restaurangens räkning har bråda dagar under högsäsongen.
– Vi har nästan 60 bröllop på en säsong, och det är på gränsen vad man kan ha i huvudet. Förra helgen var det bröllop torsdag, fredag, lördag OCH söndag, säger hon och skrattar.

För även om hon beskriver restaurangvärlden som oerhört tuff och hektisk så älskar hon det hon gör.
– Samtidigt som jag kan tycka att det är lite tråkigt att jag aldrig gjort någonting annat, så är jag ju också privilegierad att jobba med det som jag tycker är det roligaste som finns! Mat, dryck och människor!

OM Ulrica MillqvistNamn: Ulrica Millqvist
Ålder: 43 år
Bostadsort: Hov
Yrke: Restauratör
Mitt smultronställe på Bjäre: Norrebro Hamn

Ulrica skickar vidare Röda Tråden till Karoliina Eveson, legitimerad fysioterapeut, med frågan: ”Hur upptäckte du att det här med fasciapunkter var rätt för dig?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS