Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-11-01 KL. 13:22

Anders hittade drömjobbet under högstadiepraktik

Anders hittade drömjobbet under högstadiepraktik

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Mattias Hallberg, snickare. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Anders Svensson, banchef på Båstad golfklubb, tillsammans med frågan:
”Hur är det att ha flyttat tillbaka till Bjäre igen?”


– Jag fick den här gården av mina föräldrar. Och det här läget, det kunde vi inte gå miste om. En sån här chans får man bara en gång i livet!

Utanför de stora vardagsrumsfönsterna breder Båstad och Laholmsbukten ut sig. Att vinden driver upp vita gäss på vågorna får bara vyn att bli ännu mer spektakulär. Utsikten var det som fick Anders och familjen att lämna Ängelholm för Bjäre.
– Vi flyttade in vid Kristi Himmelsfärd så vi har bott här hela sommaren.

Men planerna på att flytta har funnits längre än så. Bakom sig har de nämligen en omfattande ombyggnation innan drömhuset stod redo. Det gamla boningshuset behövde bytas ut, men för att få lov att bygga behövdes ett godkännande av länsstyrelsen.
– Länsstyrelsen berättade inte riktigt hur vi skulle gå till väga, utan sa mer att det skulle vara en så neutral byggnad som möjligt, som smälter in så mycket det går i landskapet och med så lite fönster som möjligt! Men arkitekten tyckte att det är ju ändå fönster vi vill ha, så det var bättre att vi tog i och att vi fick backa sen om det inte gått igenom. Det tog nästan ett år innan allt var klart att lämnas in, och sen kom det bara att det var beviljat!

Anders valde att själv riva det gamla stallet och boningshuset för att göra plats till det nya bygget. På stallet var det bara att plocka av taket med en skylift och putta ner takstolarna. Sen revs stenväggarna och användes till fyllnadsmassor i marken.
– Det var samma med boningshuset. Det blev en liten släpkärra med isolering, mer var det inte. Elen var sån utanpåliggande så den kunde jag dra ner för hand och köra med till tippen.

När det väl var dags att börja bygga i slutet på förra sommaren var det förra Röda Tråden- snickaren Mattias som stod som byggansvarig.
– De började göra plattan vecka 33. Det var en stor investering med många beslut under resans gång. Kakel, klinker, golv, ljusknappar…säger Anders och visar samtidigt hur snyggt hans sambo Camilla planerat för alla uttag.
– Min sambo är allergisk mot sladdar!

Just nu håller de på att måla utsidan efter att ha lagt byggprojekten på is över sommaren.
– Just då, när man precis flyttat in, kände man sig färdig. Då ville man sitta på altanen och bo in sig.

Någon annan som fått bo in sig är en liten grå katt. Den kommer från Anders barndomshem, som numera drivs av hans bror, drygt två kilometer bort.
– Jag växte upp på landet och hjälpte till på gården efter skolan. Men sen flyttade jag till Ängelholm och blev sambo och då blev det mindre och mindre, berättar Anders som istället för att bli bonde valde att gå en trädgårdsutbildning på gymnasiet.

När han gick i åttonde klass praktiserade han på Båstad Golfklubb, och kände direkt att han hittat sitt kall. Han studerade därför på naturbruksgymnasiet i Önnestad, och fick sedan anställning på ovannämnda klubb direkt efter studenten.
– Nu har jag jobbat mig upp där och det är tio år sedan jag tog över som ansvarig på anläggningen. Jag hoppar ur sängen varje dag, det är det roligaste jag vet, säger han med ett leende.

Det är variationen på uppgifter som gör det roligt. Och våra årstider är en bidragande faktor till det. Anders gör allt från att sköta gräsmattorna till att serva maskiner och bygga om banor. På senare år har han dessutom kunnat titulera sig som fårskötare.
– Där är lite ytor som inte är i spel och tidigare högg vi ner det en gång om året och åkte med det till någon bonde. Men sen hörde vi om några golfklubbar runt om i Sverige som hade får som går och betar vid banorna, så då bestämde vi oss för att prova det! Det har blivit ett jättegenomslag. Man hör lammen som springer och leker på våren. Samtidigt blir marken betad och vi slipper köra med stora maskiner. Bonden som har fåren vill gärna att vi ska ta emot fler, det är ju skönt att vi och golfspelarna ser efter dem hela sommaren. Alla blir lite involverade!

OM Anders SvenssonNamn: Anders Svensson
Ålder: 42 år
Bostadsort: Finsbo
Yrke: Banchef
Mitt smultronställe på Bjäre: Här hemma

Anders skickar vidare Röda Tråden till Andreas Jönsson, kock, med frågan: ”Var får du din energi ifrån?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS