Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-09-14 KL. 18:02

Både blommor och inredning i fokus för Jenny

Både blommor och inredning i fokus för Jenny

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Hilda Kirkhoff, studerande. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Jenny Nilsson, florist, tillsammans med frågan: ”Hur är det att vara småföretagare i Båstad?”
– Det är många som säger att det tar väldigt lång tid för andra än turister att hitta en här. Min senaste standardfråga just nu är ”finns du här året runt?” Det kan vara tufft, men det gäller att försöka hitta olika inriktningar per säsong!


Som florist blir sommaren en naturlig högsäsong. Bröllopen har avlöst varandra samtidigt som turisterna har gett butiken på Köpmansgatan en jämn ström med besökare. Nu när hösten står för dörren väntar nya utmaningar, och Jenny funderar både på utbildningar och inköpsresor för att vidareutveckla sin verksamhet.
– Jag kände det igår, att jag ska nog gå den där kursen. Det är med en tjej från Halmstad som reser runt hela Europa och gör bröllop. Så häftigt! Och väldigt inspirerande för en själv, att man skulle vilja nå dit en dag. Att folk betalar så mycket pengar för att just jag ska komma till den platsen som de har valt att gifta sig på!

Att sikta högt och långt är Jenny bra på. Hon säger själv att hon ofta jämför sig med de största företagen och de mest fantastiska kreatörerna.
– Jag är väldigt målinriktad och därför också lite självkritisk. Många säger till mig att jag ibland borde stanna upp och vara nöjd med det jag har.

Jenny gick Florist-utbildning på gymnasiet, men tappade intresset för blommor under utbildningens gång. Enligt henne var det mycket regler och mallar för hur arrangemangen skulle se ut på den tiden, och inte alls så fritänkande som det är idag.
– Idag får man binda lite som man vill och mixa alla tekniker!

Efter studenten valde därför Jenny att gå en annan väg och reste till Norge där hon bland annat arbetade i en inredningsbutik. Sedan blev det en säsong inom restaurangvärlden i Sälen, följt av ett jobb på restaurang i Tylösand.
– Efter ytterligare en säsong i Sälen kom jag tillbaka till Tylösand och stannade där i sex år, och avslutade som restaurangchef.

Som restaurangchef hjälpte hon till att arrangera flertalet bröllop och efter att ha erbjudit ett av brudparen att även ordna med deras blomsterarrangemang blev det att fler kunder hörde av sig.
– Då behövde jag ju ett företag. Först tänkte jag ”men shit det här är ju galet”, men sen har det bara flutit på!

En mäklare i Halmstad frågade om hon även kunde tänkte sig att fixa lite av deras bostäder, och det var när hon började införskaffa produkter till det som själva inredningsdelen av hennes företag startade. Men det var egentligen först när hon flyttade in i sin nuvarande lokal, för nästan exakt ett år sedan, som det tog fart på riktigt även med den biten och i affären finns det nästan lika mycket inredningsdetaljer som växter och blommor.
Det är ont om fritid som egenföretagare, men för att få en möjlighet att vila upp sig ibland försöker Jenny att resa iväg till solen någon gång om året tillsammans med sin sambo. Det brukar bli en vända till Palma, men även någon lite längre resa. Två gånger har de varit på Bali, och Jenny hade gärna rest dit igen, nu också för sitt utbuds skull.
– Då hade jag kunnat passa på att köpa lite inredning och hitta mer unika grejer att sälja.

Kärleken till inredning är något som Jenny haft med sig sen hon var liten. Hon minns att hon ofta målade om på sitt rum och älskade att möblera.
– När jag var tio år så önskade jag mig en hylla i julklapp! Och en röd sammetsfåtölj, minns hon leende.

Även intresset för blommor har hon tidiga minnen ifrån. Hon hade ett eget blomsterland hemma i trädgården utanför lekstugan där hon hade fått välja ut frön i blomsteraffären att så. Annars var det framförallt grönsaker som odlades i barndomshemmet och Jenny, som just nu bygger hus tillsammans med sin sambo, ser mycket fram emot sin alldeles egna köksträdgård.
– Det är något jag längtar efter, att få se saker växa upp! En annan dröm jag har är att kunna odla alla blommor själv för att kunna ha närproducerat och inte behöva importera. Men man kan ju inte göra allting själv, man kan ju alltid hoppas att någon annan gör det åt en… Självplock för florister, det skulle det funnits här på Bjäre!


OM Jenny NilssonNamn: Jenny Nilsson
Ålder: 28 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Dekoratör/Florist
Mitt smultronställe på Bjäre: Dagshög

Jenny skickar vidare Röda Tråden till Julia Nilsson, triatlet, med frågan: ”Hur kan man mentalt förbereda sig inför ett så långt lopp?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS