Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-08-29 KL. 13:43

Björn varvar företagande med pensionärsliv

Björn varvar företagande med pensionärsliv

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Peter Kling på Kattviks Café. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Björn Bergström, egenföretagare, tillsammans med frågan:
”Hur startade ni Beslag Design?”
– Det var vår pappa som startade det egentligen, men jag och min bror Hans kom in i ett väldigt tidigt skede. Vår far hade jobbat på ett grossistföretag innan och hade en del kontakter. Och han gillade de här produkterna.


I början drevs företaget hemifrån, ifrån Björns föräldrars lägenhet på Köpmansgatan.
– Vi hade kontoret i mitt och Hans gamla pojkrum, och lagret nere i källaren, minns Björn.

Mycket har så klart hänt sen dess, och efterhand som företaget vuxit har det också bytts lokaler.

Just nu håller de på att bygga nytt kontor och lager vid nya järnvägsstationen i Båstad, ett projekt som Björn delvis ansvarar för.
– Egentligen är jag pensionär numera, men har man ett företag så har man. Jag har ett kontor hemma och jobbar ungefär halvtid med ekonomi och styrelsearbete. Och nu har vi nybygget som det ju blir en hel del jobb med.

Björn kommer ursprungligen från Göteborg, men flyttade till Bjäre i sena tonåren då hans pappa fick jobb på Lindab, eller Lidhults Plåtindustri som det hette på den tiden.

Under uppväxten hade Björn en idé om att han skulle bli diplomat när han blev stor.
– Av någon lustig anledning så tänkte jag att jag skulle bli det. Det var kanske det här med att förhandla. Och jag tyckte att språk var rätt kul. Men så blev det ju inte.

Men språkintresset fick han i alla fall nytta av då han åkte som utbytesstudent till USA.
– Jag gick sista året i high school, utanför San Francisco. Det var väldigt fint och man var inte jättesugen att flytta hem efter ett år.
Väl hemma gick han färdigt gymnasiet i Ängelholm, innan det blev lumpen följt av lite vikariat i skolans värld. En tjej från Stockholm fick honom till att flytta till huvudstaden, där han bland annat hade ett försäljningsjobb på ett instrumentföretag.
Ett nystartat kontor i Malmö fick honom till att återvända till Skåne och sen dröjde det inte länge innan hans pappa bad om hjälp till sitt nystartade företag, Beslag Design.
– Sen blev det en massa år! Vi jobbade på och tyckte det var kul. Många har frågat hur jag och min bror kunnat jobba ihopa ihop så, och det är väl klart att vi haft våra duster, det vore ju konstigt annars. Men det har funkat bra! När man är släkt kanske man säger vad man tycker lättare, och sen andra sidan så vet man att ”det där ska jag kanske inte säga högt”, säger Björn med ett leende.

Som pensionär spenderar han gärna tid tillsammans med sina barnbarn. Han spelar även golf och bridge, och har lite funderingar på att skaffa växthus.
– Jag har egentligen inget intresse av trädgårdsskötsel och ingen lust att gå och påta i rabatterna.

Men att driva upp lite grönsaker och örter det kan jag tycka är kul. Lite lagom småpyssel tror jag.

Det blir även någon resa då och då, och i september planerar Björn och sambon Karin att åka till Italien.
– Vi har tagit sådana här reser i september, och varit i Frankrike och Italien innan. Vi tar bilen ner och så tar man det i samband med att man besöker lite vindistrikt och sånt. De skördar ju i september så det är rätt trevligt då!


OM Björn BergströmNamn: Björn Bergström
Ålder: 70 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Egenföretagare
Mitt smultronställe på Bjäre: Kattvik

Björn skickar vidare Röda Tråden till Hilda Kirkhoff, med frågan: ”Vad har du för framtidsplaner nu efter din examen på Grythyttans restauranghögskola?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS