Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-11-16 KL. 11:33

Carolina trivs med att arbeta med människor

Carolina trivs med att arbeta med människor

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Andreas Jönsson, kock. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Carolina Madum, receptionschef på Riviera Strand, tillsammans med frågan:
”Vad är det viktigaste för en bra arbetsmiljö?”


– Ett härligt arbetsklimat. Vi har otroligt kul på jobbet, högt i tak och goa kollegor. Vi jobbar alla grymt bra ihop och hjälps åt på alla avdelningar. Jobbrotation är en av nycklarna till en god arbetsmiljö, samt en delaktig chef som visar sig ofta i driften. Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med människor, man vet aldrig riktigt vad som väntar. Framför allt är det variationen jag tycker bäst om, det blir inte långtråkigt eller enformigt när man jobbar på hotell.

Carolina började inom koncernen redan i 20-årsåldern, genom en ungdomspraktik på Hotell Skansen. Då var hon mest i kallskänken och fixade med frukosten, men hon har alltid tyckt om att hjälpa till lite varstans där det har behövs.
– Då var inte Skansen så stort, så man stod först och hälsade välkommen i receptionen och sen sprang man ut i restaurangen på andra sidan dörren och hällde upp kaffet till gästerna, vi hade en grym jobb rotation på denna tiden, säger Carolina och skrattar.

Från ungdomspraktiken i början på 90-talet var Carolina sedan med när Skansen byggdes ut rejält i början på 2000-talet, och även när kallbadhuset kom till. När Hotell Rivera Strand skulle byggas nappade hon på ett erbjudande om att vara med och bygga upp en ny verksamhet inom koncernen där.
– Man fick lite grann ett nytt jobb in emellan hela tiden utan att söka något, det stannade aldrig upp, säger Carolina, och menar att det också varit en av anledningarna till att hon nu spenderat över 25 år i företaget.
– Det är såklart lite läskigt när man tittar tillbaka på hur många år som gått! Vad hände?! Men jag ångrar inte en sekund!

Fast egentligen skulle hon blivit skidlärare. Föräldrarna hade andelsstuga i Sälen så intresset för skidåkning fanns där tidigt. Men Carolina spände på sig pjäxorna även här på hemmaplan.
– Här fanns faktiskt en skidbacke uppe i Korröd. Det var även en plastmatta som man åkte på på somrarna där. Alpina landslaget var här och åkte, minns hon leende.

Carolina var själv med i Skånes Alpina, men berättar skrattande att de inte var så många. Men hon var runt i landet och tävlade i störtlopp, slalom och storslalom. Det skulle vara mycket fart!

För att läsa till skidlärare i Åre behövde man ha fyllt 18 år så Carolina sökte in på social på gymnasiet i Ängelholm, då det var en tvåårig linje och gav henne något att göra till hon var tillräckligt gammal. Sedan fullföljde hon sin dröm och åkte till Åre, och efter ett års studier i Jämtland arbetade hon ett par säsonger i skidbacken.
– Men man tjänar inga stora pengar som skidlärare. Jag gick back och fick låna pengar av mina föräldrar! Så kan man ju inte leva hur länge som helst.

Så Carolina landade hemma i nordvästra Skåne, fick in en fot på Skansen och sen sprang åren på.
– Jag träffade min man Jimmy när vi gick på gymnasiet. Han var från Ängelholm så till en början bodde vi där. Jag har fått bearbeta honom innan han förstod att det var här i Båstad vi skulle vara, säger Carolina och berättar leende hur de efter tiden i Ängelholm mellanlandade både i Barkåkra och Förslöv innan de var på ”rätt” sida om åsen.




Idag bor de i Carolinas gamla föräldrahem tillsammans med sina två tonårsbarn, Filip och Linus. Mycket av fritiden läggs på att renovera och fixa hemma i huset, något både Carolina och Jimmy tycker är roligt.
– Huset i Förslöv gjorde vi om från grunden och innan vi flyttade in i vårt nuvarande hade vi ett hus i Tistladal här i Båstad.

Men det är inte bara byggdamm och hamrande som fyller deras lediga tid. Precis som i Carolinas barndom är skidresorna ett återkommande nöje för familjen.
- Vi har lämnat Lindvallen och börjat åka till Alperna istället. Livigno var en favorit i några år men i fjol begav vi oss till Arabba som också ligger i Italien. Vi trivdes väldigt bra i Arabba så det blir det i år också. Gänget har utökats till 16 personer som ska försöka hålla ihop i år, vilket ska bli superkul!

Då är det kanske skönt att de gamla tävlingstakterna inte sitter kvar. Det är inte längre viktigast att komma först ner.
– Nu är jag sist! Jag blev omåkt för länge sen så det är bara att acceptera. Jag har dessutom börjat bli både höjd- och farträdd! Nu vill jag gärna åka sist och se så att alla är med, säger Carolina och skrattar.

OM Carolina Madum



Namn: Carolina Madum
Ålder: 47 år
Bostadsort: Korröd
Yrke: Receptionschef
Mitt smultronställe på Bjäre: Hallands Väderö

Carolina skickar vidare Röda Tråden till Sara Sjögren, på Pensionat Neptun, med frågan: ”Hur är det att driva ett pensionat på Bjäre?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS