Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-12-14 KL. 14:04

Elin får Bjärebor att hitta balansen genom yoga

Elin får Bjärebor att hitta balansen genom yoga

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Malena Capion, sjuksköterska. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Elin Jensen, yogalärare på Yogalito, tillsammans med frågan:
”Har du tips på någon andningsövning till alla de som fastnat i julstressen?”


– Jag skulle nog säga att man går in i garderoben, låser och blundar. Så håller man med händerna på sidan av revbenen och andas in djupt genom näsan och räknar till fem. Och så andas man ut på fem. Fem andetag räcker och tar kanske 20 sekunder så ingen hinner märka att du försvunnit! Men skämt åsido, det är vetenskapligt bevisat att man kan påverka sina stresshormoner genom att andas djupt, så det är en effektiv teknik!

Som aktiv yogautövare och yogalärare är andningen i särskild fokus då den ofta binds ihop med de olika rörelserna. För många av oss andra är det mest något som händer automatiskt.
– De flesta människor tänker aldrig på sin andning överhuvudtaget. Man tänker väldigt mycket på mat, till exempel, men vi kan leva i tre veckor utan mat. Men vi tänker sällan på andning och vi kan bara leva tre minuter utan att andas.

Yogan har blivit det som Båstadborna associerar Elin med. Under flera år har hon hållit i kurser för invånarna på Bjäre, de sista fem åren genom studion Yogalito som hon äger tillsammans med en kollega.
– Eftersom jag driver studion i byn så är det den som märks mest. Jag jobbar med mycket annat också men mina andra projekt är inte lokala.

Men innan yogan kom in i Elins liv var det något helt annat som hon identifierades med.
– Jag jobbade på segelbåtar rätt mycket när jag var yngre. Det var min identitet väldigt länge. Då jobbade jag som obetald besättning på stora skutor. Det var ett sätt att resa liksom, berättar hon och beskriver hur båtarna såg ut som piratskepp med sina tre master och många segel.

Egentligen hade hon väldigt lite segelvana sedan tidigare, men när Elin gick ut gymnasiet så drömde hon om att göra någonting som ingen annan gjorde, och bordade då ett fartyg som bland annat tog henne över Atlanten!
– Det var inget krav att man skulle kunna segla. På en båt råder ju hierarki, så det är bara att göra som man blir tillsagd, säger hon och skrattar.

Under en tid varvade hon studier med seglatser. Kurser på universitetet blandades med äventyr ute i världen. Bland annat flög hon till Söderhavet där hon återigen gick ombord på den skuta som tog henne över Atlanten i tonåren. Som om det var ödesbestämt träffade hon då killen som skulle komma att bli mannen i hennes liv.
– Han var på surfresa, så vi träffades där. På Samoa i Söderhavet. Och sen slutade det med att han följde med på båten också, när vi seglade vidare mot Nya Zeeland. Det känns som ett helt annat liv, men det var det ju också!Foto: Isla Grossi

Men han var från San Francisco och Elin hade sin bas här hemma i Skåne så det blev tre års distansförhållande. Elin slutförde sina studier och tog kandidatexamen med engelska som huvudämne, och planen var att läsa vidare till journalist. Men journalisthögskolan var svår att komma in på och sommarvikariat inom dagstidningsbranschen fick dessutom Elin att inse att det inte riktigt var hennes grej. Därutöver lockade den där amerikanen, och som 25-åring tog hon steget och flyttade till honom i San Francisco.
– Jag ville gärna flytta dit och då måste man gifta sig, annars får man inget green card, säger Elin och skrattar.
– Vi hade ett riktigt bröllop och så, men det var kanske lite tidigare än vad jag hade trott att jag skulle gifta mig. Men det har gått bra det också, tillägger hon leende.

Efter fem år i storstaden började paret att längta efter hus och barn. Då lämnade de USA bakom sig och landade i Torekov. Elin, som under åren börjat utöva lite yoga, började gå på pass på Torekov Hotell.
– Sen blev jag tillfrågad om jag ville vikariera som yogalärare, eftersom jag den som utövat lite yoga förut.

Sedan dess har hon inte slutat utbilda. Under många år höll hon i ett par kvällspass i veckan, och när hon och mannen sedan flyttade in i Båstad började hon hålla i pass där istället. Utöver de vanliga kurserna håller hon dessutom i ledarutbildningar för yogalärare i lite olika format, både lokalt och utomlands.
– Jag tycker det är väldigt roligt att undervisa i yoga, men jag tycker det är minst lika roligt att vara med i processen där andra går från att inte kunna undervisa i yoga till att hålla i en egen klass!

Men Elin är en person som har många många bollar i luften. Av en slump så ledde nämligen intresset för journalistik henne in på marknadsföring, och under många år nu har hon arbetat med copywriting och branding på konsultbasis.
– Jag jobbar med alla mina intressen! Och allting går ihop och trattas ner till någonting vettigt, även om det kan låta väldigt spretigt för andra, säger hon leende.


OM Elin JensenNamn: Elin Jensen
Ålder: 43 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Yogalärare, utbildare och marknadskonsult
Mitt smultronställe på Bjäre: Kallis

Elin skickar vidare Röda Tråden till Johan Eklund, försäljningschef på Johan Lidby Vinhandel, med frågan: ”Vad har du haft för aha-upplevelser när det gäller vin eller vinkunskap som du kan dela med dig av?”

TEXT: THERESE BERSÉUS SUOKAS
FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS & ISLA GROSSI