Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-08-15 KL. 14:01

Finskfödda Karoliina har tagit italiensk fysioterapi till Båstad

Finskfödda Karoliina har tagit italiensk fysioterapi till Båstad

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Ulrica Millqvist, restauratör. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Karoliina Eveson, fysioterapeut, tillsammans med frågan:
”Hur upptäckte du att det här med fasciapunkter var rätt för dig?”
– Jag började intressera mig för åtta år sedan. Det här med fascia har inte riktigt landat här i Sverige än, men det har skrivits mycket om det utomlands. Kolleger i Finland, kompisar som jag studerat med, började prata om det och det öppnade upp frågor som jag tänkt många gånger tidigare.


Karoliina är uppväxt i Finland, i staden Esbo som ligger strax utanför Helsingfors. Redan som liten visste hon att hon ville jobba med någonting där hon kunde hjälpa andra människor, men det var först på högstadiet som hon kom på att det var inom fysioterapin hon skulle arbeta. Hon gick igenom sin skolgång med målet utstakat, men väl på andra sidan så visade det sig att det var svårt att få jobb inom hennes nya profession.
– Det var jättetufft att få fast anställning på sjukhus, och helt enkelt tuffa tider om man var nybörjare och utan specialitet.

Karoliina började med vikariat, och hade andra jobb vid sidan om. Bland annat arbetade hon som timanställd på Finlands största varuhus, Stockmann.
– Och sen frågade de i varuhuset mig, ”Karoliina, vi vet att du inte har någon fast anställning, vill du inte bli teamledare här?”. Så då gjorde jag det, i två-tre år, och hade ansvar för några avdelningar där. Jag var nog bara 24 år, och rätt ung för att bli det.

2008 flyttade hon till Båstad, efter att året innan ha träffat kärleken under en resa till Köpenhamn.
– Första året flög vi fram och tillbaka, men sen måste man bestämma sig för var man ska bo, och vi kom fram till att det var lättare för mig att flytta hit.

Omställningen var stor till en början, speciellt på grund av språket.
– Jag började jobba på Hotel Skansen, på spa-avdelningen, och gjorde spabehandlingar. Jag kunde inte arbeta med det jag gör nu, för jag pratade så dålig svenska. Det var inte så lätt att till exempel prata om de här medicinska sakerna, och då hade det blivit helt knasigt. Man hade kanske inte förstått att jag hade utbildning överhuvudtaget, minns Karoliina.

Men efter ett tag började det rulla på. Första fysioterapeut-jobbet i Sverige blev på Capiokliniken och sen bestämde hon sig för att starta eget. Hon började lite smått hemma, men idag driver hon studio på Drivan i Båstad, och precis som Ulrica antydde i sin fråga till Karoliina så ligger fokus på Fasciapunkter.
– Det kallas för Fascial Manipulation - Stecco metod. Tidigare hade man triggerpunkter, men nu har man insett att det finns punkter i fascian som är väldigt betydelserika. När jag blev färdig fysioterapeut 1996 var fascian bara en passiv hinna som höll musklerna på plats. Efter det har man mer kommit fram till vad det verkligen är genom vetenskap. Man gör inte på samma sätt som man har gjort tidigare. Om du kommer och säger ”jag har ont i ländryggen” så kan jag vara och jobba i axeln. Det är det som är så spännande och annorlunda. Punkterna är där de är, men alla har en egen fascia-karta och din historik påverkar dig. Även om du har exakt samma smärta så kan det vara att just din nyckelpunkt är någon annanstans.
För Karoliina är det viktigt att det hon sysslar vilar på medicinsk grund, och när hon bestämde sig för att vidareutbilda sig valde hon Steccoinstitutet, med bas i Italien, noggrant.
– Många läkare har fortfarande väldigt mycket åsikter, att det jag jobbar med inte är medicinskt, men eftersom jag vet att den här Stecco-familjen verkligen är medicinskt utbildad, så är det en medicinsk metod. Det var mycket viktigt för mig, att jag hittade just det här medicinska, och att det inte är något annat som man ”känner” efter eller så. Många ortopeder jag pratar med inser inte hur stort det är, men de kommer att inse det om några år. Att det blir en viktig del av deras jobb.

Utanför jobb har familjen en naturlig huvudroll, men Karoliina försöker även hinna med att träna. Hon går på både pilates och gym, men har dessutom börjat cykla mountainbike. Hon provade cykla när det arrangerades en MBT-dag för tjejer på Vallåsen för några år sedan, och har sedan fortsatt.
– Jag cyklar här i Båstad, men det finns även en jättefin stig i Mellbystrand. Vallåsen är magisk! Jag är ingen extremsportsmänniska egentligen, men älskar natur och motion, så fokus ligger på nöje och hälsa.

OM Karoliina EvesonNamn: Karoliina Eveson
Ålder: 45 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Legitimerad fysioterapeut
Mitt smultronställe på Bjäre: Kattviks Café

Karoliina skickar vidare Röda Tråden till Peter Kling på Kattviks Café, med frågan: ”Hur har sommaren varit?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS