Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-08-02 KL. 14:33

Gudrun Sandquist bytte bana efter pensionen

Gudrun Sandquist bytte bana efter pensionen

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Marianne Nihlén, kantor. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Gudrun Sandquist, healingterapeut, tillsammans med frågan:
”När upptäckte du att du hade gåvan?”
– Healing är ett helande där du får hjälp av starka krafter att tillvarata kroppens egen läkningsförmåga. Healern är ett verktyg mellan klienten och dessa energier. Alla kan heala och jag tror inte att jag fått någon speciell gåva, men om jag är en bra healer beror det mer på att jag kan släppa mitt ego, stiga åt sidan och låta energierna arbeta. Healing är kvantfysik och kvant är en fråga om kärlek till oss själva och allt levande. Vi är en del av en helhet och det vi gör mot andra gör vi mot oss själv.


Gudrun fick upp ögonen för healing redan i början på 2000-talet, men inte för att hon kände att det hade något med henne att göra, utan mer att det var ett makalöst spännande ämne.
– Jag gick en tvåårig kurs i Energi Flow Breathing-metoden för Nenne Holm, också han från Båstad, och där kom jag för första gången i kontakt med healing. Inte för att vi utövade det, utan för att det fanns mycket litteratur att läsa i ämnet.

Sin karriär hade hon istället inom restaurangvärlden, där hon och före detta maken drev flera välbesökta restauranger och krogar.
– När jag var 14 år fick jag mitt första jobb hos direktör Karl Henrik Hjort på Malens Havsbad. Jag skulle arbeta i kallskänken, men blev efter några veckor värvad till kaffeköket där jag hela sommaren fick koka kaffe och lägga upp småkakor tillsammans med två gulliga tanter.

Därefter arbetade Gudrun tre somrar på Furuhem innan hon, som 18åring, begav sig till Åre och Turisthotellskolan, en utbildning som hon själv anser var perfekt i ett yrke hon skulle komma att älska. Det blev några roliga år i Åre där hon dessutom skaffade sig vänner som fortfarande finns i hennes liv idag.
Under de kommande, framgångsrika, åren som krögare var Gudrun bland annat med och drev den allra första restaurangen på Norrviken, innan hon och maken tog över Ramlösa Hotell och Wärdshus.
– På 80-talet sålde vi restaurangerna och jag var lärare på restaurangskolan ett par år, innan jag startade ett eventbolag.

I bolaget ingick även en festvåning och från början köpte Gudrun in all mat till eventen, men det var svårt att få en lönsamhet utan att ställa sig själv vid spisen.
– Sagt och gjort, men första middagen på 20 personer ska jag aldrig glömma, eller hur nervös jag var, berättar Gudrun, men tillägger att hon därefter njöt av att laga dessa middagar, ibland för flera hundratals gäster.

Hösten 2013 tvärbromsade plötsligt Gudruns liv och hon ”tappade fotfästet” som hon själv beskriver det. På en och samma gång sålde hon företaget, skilde sig och blev pensionär. Gudrun valde att se på det som att det hade en mening och i sin sökan efter svar på varför det hände träffade hon sin allra första healer på en mässa i Halmstad.
– Carl Arne Nilsson, som healern hette, balanserade mina chakra, kroppens energifält, som jag nästan inte visste vad det var. Och berättade för mig att jag var helt öppen mot universum och hade, som han uttryckte det, krut i mina nävar och undrade varför jag inte använde mig av det.

Carl Arne skulle ha en kurs veckan efter och tyckte att Gudrun skulle medverka. De andra deltagarna var inte nybörjare som hon, och Gudrun kände sig som ett blåbär i deras sällskap.
– Jag kände inte ett dugg när jag blev healad, men alla kände något när jag healade. De ljuger, tänkte jag, men mitt intresse var väckt.
Det blev en helgkurs i Reiki healing och sedan tre år på Kilden i Köpenhamn där hon utbildade sig till Healingmassör med samtal, det som idag kallas Kildenterapi. Därefter startade hon sitt företag Anima, som hon bedriver än idag.
– Det är massage och terapi i underbar kombination, där healingen finns med hela tiden. Dessa energier är mycket intelligenta och vet att gå dit där de behövs mest, och det är inte alltid där du själv tror!


OM Gudrun SandquistNamn: Gudrun Sandquist
Ålder: 73 år
Bostadsort: Karstorp
Yrke: Kildenterapeut
Mitt smultronställe på Bjäre: Hovs Hallar

Gudrun skickar vidare Röda Tråden till Ulrica Millqvist, krögare på Orangeriet, med frågan: ”Hur är det att vara krögarpar på Norrviken idag?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS