Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2018-11-16 KL. 08:48

Heidi trivs bland djur och andar

Heidi trivs bland djur och andar

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Tommy Nidhögg, mångsysslare. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Heidi Naess Ström, ägare av Vistorpsgården, tillsammans med frågan:
”Hur känns det att jobba på en så kreativ och spännande plats?”


– Jag gissar att han menar mitt jobb här på gården och det ger en själslig ro. Livet är så kommersiellt och man behöver den här livskvaliteten. Närheten till jorden.

Nordsvensken Nova och engelska fullblodet Ellen står ute i hagen, men resterade djur håller sig inne denna blåsiga dag. I stallbyggnaden möter vi gårdens huvudpersoner - fåren. Det är med deras ull som Heidi tillverkar sina hantverk ute i boden.
– Jag kommer från en hantverkssläkt och tycker om att använda händerna, säger Heidi.

Heidi är född i Trondheim, men flyttade till Sverige i tidig ålder. Det hindrade dock inte henne från att tillbringa stor del av sin uppväxt i Norge.
– Min pappa var sjöman och mamma tyckte det var tråkigt i Sverige när han inte var hemma, så då hälsade vi på släktingarna.

Ljudet av flertalet tuppar ljuder genom ladugården och medan vi är och hälsar på en gammal kalkonherre lyckas en av tupparna rymma tillsammans med några hönor.
– Det är Goldy och hans tre brudar, skrockar Heidi medan vi ser dem försvinna iväg längs med stallgången. Tydligen en vanlig syn.

Innan Heidi bosatte sig på gården i Förslövs utkant bodde hon i flera år i Båstad. Hon jobbade då som ambulanssjukvårdare samtidigt som hon roddade ett liv som ensamstående mamma.
– Jag pendlade till mitt jobb i Halmstad och livet inom ambulansen var ganska tufft. Jag inrättade mitt liv efter det och gick in i det med hull och hår.

Det var under dessa åren hon träffade sin nuvarande man, Göran.
– Han fångade min hund som sprang iväg, säger Heidi och ler åt minnet.

Enligt Heidi väcktes intresset ganska så direkt hos Göran, medan Heidi inte alls tänkte i de banorna. Hon hade ju jobbet och sonen som tog all hennes tid. Men Göran, som för tillfället arbetade i trädgården hos Heidis granne gav inte upp.
– Han ville bjuda mig på middag men jag var alltid ”mindre anträffningsbar”, skrattar Heidi.

Till slut gick hon ändå med på en fika, och nu, många år senare står hon här - omgiven av får. Göran var nämligen gotlänning med rötter inom fåruppfödning. Hans morbror lärde dem allt de behövde veta om det gamla sättet att hantera djur.
– Man lär sig mycket av de gamla gubbarna.
Att driva Vistorpsgården tillsammans med maken kan tyckas vara som ett heltidsjobb, men Heidi ser det inte ens som ett arbete.
– Det här är ett sätt att leva, menar hon, och berättar att hennes nuvarande yrke är inom hemvården i Ängelholm, där hon arbetar 100 procent.

Sett utifrån så verkar Heidi ha fler timmar på dygnet än oss andra. Men hon själv säger skrattande att hon sparar tiden på att varken gå på krogen eller gymmet. På frågan om hon aldrig är ledig tar hon maken till hjälp.
– Du är ledig vecka 32 när vi är på Gotland, kommer hans hjälpsamma svar från fåtöljen i rummet intill.
Vecka 32, då det är Medeltidsvecka och makarna varvar sin tid mellan att ta hand om familjegården på Fårö och träffa likasinnade på marknaden.

Med så många järn i elden är det skönt med hjälpande händer. Men de stöttande krafterna på Vistorpsgården är det inte alla som tror på. Valdemar, som han heter, arbetade nämligen på gården redan i slutet på 1800-talet.
– När vi flyttade hit var vi inte så välkomna. Man blev puttad på och det ramlade ner höbalar, till och med vallhunden vägrade att gå in i stallarna, berättar Heidi, som efter att ha fått syn på Valdemar tog kontakt med ett medium för att lära sig mer.

Idag är Valdemar mer välkomnande och Heidi tror det beror på att han har förstått att de vill bevara gården, även om det numera är orimligt att kunna leva av den så som man gjorde förr i tiden. Men Heidi och hennes familj värnar om gården och dess historia, och hon har till och med döpt en bagge efter Valdemar.
– Nu är det till vår fördel att han är här.

OM HEIDI NAESS STRÖM


Namn: Heidi Naess Ström
Ålder: 55 år
Bostadsort: Vistorp, Förslöv
Yrke: Undersköterska och ägare av Vistorpsgården
Mitt smultronställe på Bjäre: Min hantverksbod

Heidi skickar vidare röda tråden till Jonathan Sundberg, fibergrävare på Bjärekraft, med frågan: ”Kommer du att utveckla din kunskap inom fåruppfödning längre fram?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS