Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-09-27 KL. 16:03

Henrik fastnade för surdegsbakning under sin föräldraledighet

Henrik fastnade för surdegsbakning under sin föräldraledighet

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Julia Nilsson, triatlet. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Henrik Bernstedt, skatterevisor och glad amatör- surdegsbagare, tillsammans med frågan:
”Vad är ditt bästa tips för en nybörjare som vill komma igång med surdegsbakning?”


– Ett tips är att skaffa en bra bakbok så man har någonting att gå efter. Det är lite pyssel att få igång den där surdegen och där behöver man verkligen följa instruktionerna. Det svåraste är att veta hur en surdeg ska se ut när den är frisk och fungerar. Den luktar ju alltid… men har den bubblor, stora eller små, och smakar typ som yoghurt då är den bra!

Till vardags arbetar Henrik med tidskrävande utredningar på Skatteverket. Han tror själv att det är en av anledningarna till att han fastnade för bakningen.
– Jag gillar att jag kan baka på kvällen och sen grädda dagen efter, och så är det färdigt! När jag går till jobbet så gör jag små små steg mot ett mål, förhoppningsvis, men här går det snabbare och man ser ett resultat.

Intresset för surdegsbröd smög sig på för ungefär tre år sedan då han inspirerades av en text om hantverksbröd i en kokbok. Han började testa så smått, och när han ett halvår senare gick på föräldraledighet hade han chansen att gotta ner sig ordentligt i surdegskonsten.
– Man håller inte på med det hela tiden, utan pillar lite med degen mellan varven sådär, och då fungerade det alldeles utmärkt medan man tog hand om barnen.

I början följde Henrik recepten slaviskt och trodde inte att han skulle lyckas om han inte gjort exakt som det stod i receptet.
– Men det är som med matlagning, du får en känsla för det och då kan du jobba lite mer på fri hand. Det blir så mycket enklare då. Det var en sak under föräldraledigheten, men nu när man jobbar igen så kan det hända att degen får jäsa en timme extra och sådär.

Alla bröd ska snittas för att släppa ut ånga under gräddningen, och hur man väljer att skära är en konst i sig.
– Det är häftigt att se de som är som konstnärer, men det finns en begränsning i min kreativitet och bildkunskap om man säger så, jag tror det är där det brister för mig, skrattar Henrik som dock delar med sig av sin brödkonst på instagramkontot ”levebrod”.

Nej bild har väl inte varit det ämne som Henrik tyckt bäst om under sin skoltid. Och när han började läsa till personalvetare i Växjö så insåg han att psykologi och sociologi inte heller var något för honom.
– Det fanns liksom inget rätt och fel, inte som när man räknar ett mattetal till exempel.

Efter bara ett halvår hoppade han av, och eftersom han vid det laget hade träffat blivande frun Sofie, som då bodde i Båstad, var det där han spenderade mycket tid. En av hans bästa vänner drev dessutom nattklubben Madison, och tillsammans med flera andra kompisar hjälpte Henrik till inom verksamheten.
– Jag stod i entrén. Det var en rolig tid! Vi umgicks på dagarna och jobbade tillsammans på kvällarna. Det svider lite i hjärtat när man åker förbi där nu.

Efter en tid sökte han sig åter till högre studier, den här gången ville han läsa ekonomi, och det blev fyra år i en skolbänk i Halmstad. Som nyutexaminerad ekonom fick han jobb på Skatteverket, där han nu gör sitt trettonde år.
– Arbetsuppgifterna har varit lite olika genom åren. Det är det som är kul med att jobba på en stor arbetsplats, att man har möjlighet att prova på lite olika uppgifter. Jag började på Skatteupplysningen och svarade på allmänhetens frågor om bland annat personbeskattning och moms, sen när vi flyttade till Malmö började jag arbeta med revision istället.

Flyttlasset gick till södra Skåne då Henriks fru skulle börja studera, och sedan tog det tio år innan de hittade tillbaka till Bjäre igen.
– Då var det närheten till familjen lockade. När vi flyttade till Malmö var vi bara två, men när vi flyttade tillbaka förra året så var vi fyra, berättar Henrik som gärna vill att sönerna Otto och Oscar ska ha nära till både mor- och farföräldrar.

Huset som Henrik och familjen flyttat in i är byggt på en gammal äppelodling. Det lilla packhuset står kvar på tomten, med potential att i framtiden bli ett krypin för sönerna.

Själva bostadshuset är från 80-talet och när de flyttade in behövdes det en ordentlig uppdatering. Hela förra sommaren försvann i renovering. Bland annat så revs en vägg för att öppna upp mellan kök och vardagsrum.
– Köket var viktigt, men nästan ännu viktigare för min fru som älskar att laga mat. Det är kul med ett stort kök, ett socialt kök, så man inte behöver stå ensam.

Den här sommaren har de istället passat på att ta det lugnt och bo in sig innan de sätter igång med nästa projekt. Fast med en stor trädgård har man att göra även de lugna dagarna.
– Jag är uppväxt så här, med villa och trädgård, och man förstår ju att mamma och pappa hade lite att göra, skrattar Henrik.

Med åtminstone femton fruktträd på tomten är där mycket att beskära och ta hand om.
– Det märks att det är en gammal äppelodling! Det blev mycket äppelmust förra året!

OM Henrik Bernstedt



Namn: Henrik Bernstedt
Ålder: 39 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Skatterevisor
Mitt smultronställe på Bjäre: Axeltorpsravinen

Henrik skickar vidare Röda Tråden till Kristoffer Elofsson, på Østergårds Kombucha, med frågan: ”Vissa hävdar att de bakar bröd på 100 år gamla surdegar, fungerar det på samma sätt med kombuschasvampar?”


TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS