Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-07-12 KL. 14:25

Kreativiteten håller Johanna Jönsson vid liv

Kreativiteten håller Johanna Jönsson vid liv

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Anna Carlsson, sjungande undersköterska. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Johanna Jönsson, kreativ själ, tillsammans med frågan:
”Var får du din energi ifrån?”


–?Mina syskonbarn och syskonbarnbarn! De ger mig energi bara genom att finnas. Även naturen och musik ger mig energi.

I ateljén hemma hos Johanna är kärleken till djur och växter tydlig på alla de fotografier som pryder väggarna. Närbilder på blommor, blad och insekter tagna av henne själv omringar hennes skapande oas. Hon kallar sig, med glimten i ögat, för ”kreativ nörd” och ser mer än gärna att fler kommer och delar utrymmet med henne för kreativa stunder.
–?Jag har börjat med pärlträffar. Då kan man komma hit och lära sig eller ha sällskap i skapandet. Det är inte jätteorganiserat än, men jag hoppas kunna utöka det med lite kurser i framtiden.

Dessutom hoppas hon på att, förutom sina egna alster, kunna ställa ut även andra talanger.
–?Det är lite tanken med den här ateljén.

Den kreativa sidan har nog alltid funnits där. Några år efter gymnasiet gick hon en medieutbildning i Båstad med fokus på både radio och journalistik.
–?Men jag har ingen radioröst så jag höll mig till tidningen, skojar Johanna.

Tempot på en tidning passade inte henne riktigt, så skrivandet som yrke rann ut i sanden. Istället fick hon upp ögonen för foto. Efter att ha provat på lite olika utrustning hittade hon till slut en hybridkamera som var lagom tung och hade bra zoom.
–?Då fick jag lite blodad tand och blev helt förlorad!

2011 deltog hon i en amatörkonstnärs-tävling i Bjäres konstförenings regi. Hon var själv skeptisk till sitt deltagande men många runt omkring henne tyckte att hon skulle ställa upp. Det slutade med att hon vann hela tävlingen och fick ställa ut sina alster på biblioteket som vinst.
–?Det var jobbigt att välja vad jag skulle visa, jag ville ha lite av varje. Men det blev nog ett bra urval för det var populärt i alla fall!

Sen dess har det bara rullat på och hon har haft flera visningar under åren som gått.Foto: Johanna Jönsson

Dessvärre kan hon inte längre ta så mycket nya bilder. Förr klarade hon sig mycket mera själv och kunde ta sin kamera och vara ute i trädgården en hel dag.
–?Efter hand har fysiken blivit sämre, nu kan jag bara med hjälp av assistans, berättar Johanna, som sedan födelsen har levt med diagnosen, SMA 2, spinal muskelatrofi.
–?Jag har alltid varit svagare fysisk än andra, men det har aldrig varit ett hinder förrän nu. Det är frustrerande att behöva hjälp. Kroppen har en energi på fem procent, men hjärnan är på 200.

Just möjligheten till assistans och samhällets anpassningar för dem som är annorlunda på ett eller annat sätt är några frågor som Johanna verkligen brinner för. Flera gånger har hon via lokala medier försökt få kommunen att inse vad som till exempel skulle underlätta för alla de som sitter i rullstol.
–?Men nu orkar jag inte mer. Energin jag har vill jag inte ödsla på folk som inte lyssnar eller förstår.

Johanna bekymrar sig även över den senaste tidens utveckling med indrag av assistans, och säger att hon vet ett flertal personer som hittills dött på grund av det beslutet.
–?Väldigt många lever med en oro över att bli av med assistansen. Hela deras liv fördärvas och det drabbar även deras familjer. Indirekt påverkar det mig med, då det är jättesvårt att hitta assistenter till exempel. Felaktig medierapportering ger osäkert rykte och okunskap om jobbet vilket gör att få söker. Det gör mig ledsen och förbannad! Hela mitt liv, och allt jag gör hänger på att jag har fungerande assistans.

Hur Johannas dagar ser ut beror väldigt mycket på mående, väder och vilken hjälp som finns tillgänglig, men är det en bra dag så väljer hon att spendera den i ateljén eller trädgården utan att tveka. Nytt för i år är att hon införskaffat en bikupa. Men det är inte för att hon fått smak på honungen som man kanske skulle kunna tro. Istället vill hon hjälpa naturen lite grann på traven.
–?Jag har den inte för min skull, utan för binas. Och för mina växter!

OM Johanna JönssonNamn: Johanna Jönsson
Ålder: 44 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Kreativ nörd
Mitt smultronställe på Bjäre: Min trädgård

Johanna kickar vidare Röda Tråden till Ulf Björnekull, med frågan: ”Har du någon mer passion än musiken?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS