Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-08-23 KL. 10:58

Skadorna fick Sven-Bertil att ändra position

Skadorna fick Sven-Bertil att ändra position

Innan sommaren träffade vi Bengt ”Krita” Nilsson. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Sven-Bertil Bergström, tränare i Västra Karups IF med frågan ”Hur motiverar du dig som tränare under så många år?”

– Fotboll är världens roligaste spel. Ett komplext spel som man alltid kan lära sig mer om. Olika lag och tränare inspirerar. Sen är det härligt att se utvecklingen på spelare och laget som man tränar. Man får en liten examen varje helg när det är match. Sen kan man göra nya förändringar och se hur de faller ut.

Fotboll har alltid varit en stor del av Sven-Bertils liv.
– Jag är uppväxt med fotboll och föreningslivet. Det är en härlig miljö och jag tycker om att umgås med folk som gillar fotboll lika mycket som jag.

Det var som spelare allt började.
– Det var i min uppväxt i Tomelilla som jag började spela och tog mig till division 2. Sen när jag var 16 år pajjade ett korsband. Jag repade mig och spelade igen ett tag.

Runt millennieskiftet flyttade Sven-Bertil till Båstad för att börja studera Turism & Service på Akademi Båstad.
– Jag sökte mig då till GIFen och spelade med dem ett tag. På en träningsmatch mot Västra Karup gick andra korsbandet sönder. Efter flera operationer och båda korsbanden lagade kände jag att jag inte kunde riskera dem igen. Då slutade jag spela fotboll medan jag fortfarande kunde gå och sporta på motionsnivå.

Då kom frågan om att bli tränare vilket Sven-Bertil hoppade på och sen blev det tränarutbildningar.
– Sedan början av 2000-talet har jag tränat olika lag. Just nu är det seniorerna i Västra Karup och juniorer på Giffen.

Att träna seniorer och juniorer är stor skillnad.
– För de yngre gäller det att spelet och träningarna blir roliga och att man får gruppen att fungera. Det gäller även att få varje individ att utveckla sig. Vi försöker ge dem verktygen för att kunna komma vidare inom fotbollen om de vill det. När man kommer till seniorerna så är det mycket mer taktik, grunderna i spelandet ska de då redan kunna.

Några ungdomar har viljan och drömmen om att bli fotbollsproffs och tränar massor. Andra barn/ungdomar spelar mer för att det är roligt och det finns kompisar där.
Hur gör ni för att försöka behålla ungdomar i sporten när andra tonårsintressen kommer?
– Allra helst tjejerna tappar intresset när de kommer upp i högstadiet. Tror det handlar om att tjejerna kanske sätter lite större krav på sitt skolarbete och prioriterar efter det. Men vi siktar på ett år i taget. Att vi får med oss dem ett år till, ett år till och så vidare.

Utbildningen inom Service & Turism ledde Sven-Bertil in på den banan. Han hade lite olika jobb på bland annat Hotell Skansen.
– Jag gillar den branschen men det är mycket jobb på kvällar och helger och det krockar med att hålla på med fotboll.

Eftersom fotboll är det viktigaste så blev det att byta jobb. Nu jobbar Sven-Bertil sedan många år på Unisport där han säljer idrottsmaterial.
– Det passar mig bra eftersom jag är allmänt idrottsintresserad. Sen passar det bra med fotboll och familjelivet också.

Har du några andra intressen än fotboll?
– Haha, ja då. Mycket är sport som golf och padel med mer. Men jag älskar att resa. Innan barnen blev det mycket resande men även nu försöker vi ta oss iväg. Några ställen har vi varit återkommande på men vi brukar åka till olika platser för att se så mycket som möjligt av världen. Nästa resa hoppas vi kan bli till Sydamerika men när man kan resa normalt igen vet ju ingen.


OM Sven-Bertil



Namn: Sven-Bertil Bergström
Ålder: 44 år
Bostadsort: Hemmeslöv
Yrke: Säljare på Unisport
Mitt smultronställe på Bjäre: Stranden i Hemmeslöv

Sven-Bertil skickar vidare Röda Tråden till Rikard Lindström med frågan ”Efter nästan 20 år på bank ska du nu driva företag i helt ny bransch, hur är känslan?”

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON