Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-12-20 KL. 12:37

Sommarhuset på Bjäre blev permanent boende för Johan

Sommarhuset på Bjäre blev permanent boende för Johan

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Elin Jensen, yogalärare. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Johan Eklund, försäljningschef på Johan Lidby Vinhandel, tillsammans med frågan:
”Vad har du haft för aha-upplevelser när det gäller vin eller vinkunskap som du kan dela med dig av?”


– Nu har jag så många att det blev lite ångest här… Okej ni ska få ett tips. Det är nykokt kronärtskocka serverat med tryffelsmör. Koka kronärtskockorna med salt, socker och citron. Smaksätt smör med tryffel och sen är det bara att dippa kronärtskockans blad i smöret. Till det dricker man champagne, det är helt fantastiskt. Helt magi!

Det är mycket som är ”helt magi” enligt Johan. Orden slinker ut i var och varannan mening, framförallt när han pratar om mat och dryck, men även när han berättar om sin kärlek till Bjärehalvön. Drygt åtta år har gått sedan han och familjen valde att lämna Stockholm för att bosätta sig permanent i sommarhuset på Bjäre, ett val han aldrig har ångrat.
– Planen från början var att kunna bo på landet på somrarna och ha det lite härligt. Jag och min fru är svaga för gamla hus så vi blev helt kära i ett gammalt ruckel som vi hittade. Huset var knappt beboligt men svärfar Ulf renoverade på kåken varje dag i flera år! Till slut blev det så fint att vi var tvungna att flytta ner hit, berättar Johan och skrattar åt minnena.

I Stockholm arbetade Johan som sommelier, ett yrke han lite grann halkade in på.
– Jag jobbade tillfälligt för ett företag som sålde färsk pasta, och jag åkte runt och levererade det. Då kom jag i kontakt med himla massa bra krogar och de verkade vara kul arbetsplatser. När jag arbetat klart där så stack jag utomlands och jobbade ett halvår, och när jag kom tillbaka så sökte jag jobb på en av de restaurangerna som jag hade tyckt om att leverera till.

Johan jobbade på i några år och fick mer och mer ansvar och fick efter en tid börja hantera vinet och vara ansvarig för inköp av det.
– Då blev man plötsligt uppvaktad av olika importörer som ville att man skulle komma och lära känna deras viner, och det var DÅ jag upptäckte att vin var oerhört spännande och att jag ville veta mer!

Via en arbetsplats fick han möjlighet att läsa till sommelier och under många år arbetade han med vin på några av de bättre krogarna i Stockholm. Bland annat på Pontus in the Greenhouse, som enbart hade nio bord och en vinlista med över 1000 viner!
– Där lärde jag mig oerhört mycket. Och då blev jag ännu mer passionerad av vin, så det var via jobbet jag blev lite vintokig, säger Johan med ett leende.

När familjen flyttade ner till Skåne valde han att även byta bransch och fick chansen att starta upp ett försäljningskontor in södra Sverige för en av importörerna han lärt känna under sina år i restaurangvärlden.
– Det blev som ett litet äventyr, när allting blev nytt samtidigt!

Idag är han försäljningschef på ovannämnda företag, och utöver att han är runt hos kunder i södra och västra Sverige, pendlar han även till huvudkontoret i Stockholm.Foto: Privat

Johan reser väldigt mycket, och inte bara i jobbet. I bagaget ligger många privata resor, även om många av dem också haft vin i fokus. En sån resa som ligger extra varmt om hjärtat var när han och hans fru reste till Kalifornien med ett vänner. Dels för att det är så vackert där, oerhört böljande grönska och varierad terräng, men också för de kulturella skillnaderna mot Europas vindistrikt.
– Det roligaste med att resa i ett vindistrikt är ju att det nästan blir en gastronomisk resa också. Vin är en måltidsdryck och jag tycker att det är jätteviktigt att hålla koll på var man ska äta någonstans, då får man en större upplevelse av sin vinresa! 1+1 blir inte alltid 2, ibland blir det 3 om man får allting rätt liksom.

Han dricker helst Pinot Noir, vit Bourgogne eller Riesling om han själv får välja.
– Att få dricka mogna viner från 90-talet är läckert. Men det behöver inte vara så gammalt för att få en kick av grejerna. Oftast är det valet av mat som får styra vinvalet.

Även om tankarna kring vin fått ta mest plats här, så är det givetvis inte det enda intresset för Johan. Familjen och livet på Bjäre ligger högst i kurs.
– Att spela innebandy i Båstad GIF är riktigt kul och även att få träna dottern i samma sport, det är vintrarnas höjdpunkter i Båstad.

Att kunna gå ut och prata med grannarna på gårdarna kring huset eller gå på en promenad med hunden är mycket värt. I Torekov har familjen dessutom en liten båt, som tar dem till Hallands Väderö så ofta det går på somrarna. Det rena vattnet, naturen och lugnet beskriver han som fantastiskt.
– Det är ju som att vara på semester, fast bättre! Det är en mycket speciell plats som jag inte upplevt någon annanstans.

OM Johan EklundNamn: Johan Eklund
Ålder: 43 år
Bostadsort: Sönnertorp
Yrke: Sommelier, försäljningschef på Johan Lidby Vinhandel
Mitt smultronställe på Bjäre: Hallands Väderö

Johan skickar vidare Röda Tråden till Kristoffer Henningsson, på Hjorten, med frågan: ”Hur har det varit att ta över ett anrikt gammalt hotell?”. I nästa nummer väljer vi dock att summera året som varit, så Kristoffer möter ni först i vecka 3 2020.

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS