Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-11-29 KL. 11:51

Att studera design och formgivning var en självklarhet för Maria

Att studera design och formgivning var en självklarhet för Maria

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Sara Sjögren på Pensionat Neptun. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Maria Laakso, smyckesdesigner, tillsammans med frågan:
”Var får du din inspiration ifrån?”


– Min inspiration kommer nog från många olika håll, det kan vara svårt att sätta fingret på exakt varifrån men naturen är en inspirationskälla och vardagen i största allmänhet. Former finns ju precis överallt. Jag har många idéer på lager, vissa blir till verklighet andra inte.

Maria växte upp i den lilla byn Stora Frö på Öland. Redan som barn var hon kreativ och tyckte bland annat om att rita, ett intresse som följt med henne genom livet.
– Det är ett intresse som just nu inte får så mycket fokus, men genom åren har jag alltid tyckt om att måla ansikten och människor. Jag tror att jag har blivit inspirerad av modemagasinen och fotografierna där.

Detaljerna är viktiga, och Maria tror att det är detaljmänniskan i henne som gjort att hon fastnat för smycken.

Men Maria har inte alltid varit smyckesdesigner. Under gymnasietiden fick hon sommarjobb på en tidning som reporter och fotograf, och efter studenten var hon med och startade upp gratismagasinet Kalmariten.com.
– Det var en papperstidning med tillhörande hemsida, det var lite nytt på den tiden, berättar Maria och minns att hon var intresserad av webben och det grafiska redan då.

När hon bestämde sig för att sticka ut och resa under en period höll hon igång sitt skrivande i form av resereportage som hon skickade hem till tidningen.
– Jag var i Australien och USA och reste runt. I Australien reste jag med en kompis och i USA hälsade jag på min syster som bor där. Hon bodde då på östkusten i närheten av Boston, och sen åkte jag därifrån och hälsade på vänner i bland annat North Carolina och Washington.

Hemma i Kalmar igen började hon att studera design och formgivning parallellt med ett assistentarbete hos en lokal fotograf.
– Design och formgivning har alltid varit självklart, eller ja kanske inte självklart, men det var något jag var intresserad av och ville prova på.

Maria började därefter arbeta som dekoratör i Göteborg, och vid sidan om jobbet gick hon kurser i silversmide.
– Jag började sälja mina smycken i en butik och det var startskottet för mig. Idag arbetar jag inte som silversmed utan främst som designer, jag tar fram samples  och tillverkar ett par kollektioner själv. Drift och underhåll av webbutiken som fotografering, skrivande och marknadsföring tar också en stor del av tiden.Smycken av Maria Laakso. Foto: Lopez/Nobel

Att inte själv stå i en ateljé har underlättat nu när Maria är föräldraledig med sitt andra barn. Verksamheten, som är helt förlagd online går att kombinera med rollen som mamma åt en tiomånaders.
– Det är fördelen när man har det på nätet, man kan jobba hemifrån. Även om det ibland är svårt att hinna med allt man vill, säger Maria och ler åt sonen i sitt knä.

Maria flyttade till Båstad 2009 och öppnade då en smyckebutik där hon bland annat sålde sina egna kollektioner. Men i samband med att hon fick sitt första barn hösten 2014 valde hon att stänga ner den.
– Det blev ett naturligt steg. Jag hade börjat sälja online parallellt med butiken. Vår dotter är född i november, så jag körde julen ut sen blev det nätet.

När man ser tillbaka på Marias tidigare yrken och erfarenheter, så kan man tydligt se att hon har nytta av dem alla idag.
– När jag blickar tillbaka kan jag se att ”det här har jag nytta av, och det här har jag nytta av…” Det är lite kul. Det är väl därför jag trivs så bra med det jag gör nu, att allt kokas ihop och samtidigt är så varierat.


OM Maria LaaksoNamn: Maria Laakso
Ålder: 38 år
Bostadsort: Båstad
Yrke: Egenföretagare/Smyckesdesigner
Mitt smultronställe på Bjäre: Hamnen i Båstad

Maria skickar vidare Röda Tråden till Malena Capion, sjuksköterska inom kommunen och det militära, med frågan: ”Vad är det bästa respektive mest utmanande med ditt arbete?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS